Advertentie

Noord-Korea vuurt raketten in Japanse Zee

Ondanks sancties van de Verenigde Naties blijft de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un rakettesten bevelen. ©AFP

Noord-Korea heeft donderdag vanaf de oostkust meerdere raketten in oostelijke richting afgevuurd. Dat liet de legerleiding van Zuid-Korea donderdag weten.

Volgens de Zuid-Koreanen zijn de projectielen gelanceerd vanuit de kuststad Wonsan. 'Ze vlogen ongeveer 200 kilometer, alvorens neer te komen in zee', luidde het in een mededeling.

Zuid-Korea heeft zijn alertheid verhoogd met het oog op mogelijke extra provocaties, en blijft volledig paraat. Ook Japan houdt de Noord-Koreaanse bewegingen scherp in de gaten. Tokio benadrukte donderdag dat de lanceringen geen effect hadden op de veiligheid in het land.

Noord-Korea heeft de afgelopen maanden al talrijke raketten afgevuurd. Pyongyang schendt daarmee resoluties van de Verenigde Naties, en kreeg al verschillende keren sancties opgelegd. Vorige vrijdag nog werden extra sancties opgelegd tegen veertien functionarissen en vier instellingen.

VS raken

Het regime zou als doel hebben om een intercontinentale raket te bouwen die de VS kan raken. De spanningen tussen Pyongyang en Washington lopen hoog op sinds het begin van de ambtstermijn van president Donald Trump, die er een veel strenger discours rond Noord-Korea op nahoudt, en zelfs dreigt met een militaire interventie.

Het is onze plicht om aan te nemen dat Noord-Korea in staat is om de Verenigde Staten met een intercontinentale raket met een kernkop te raken.
James Syring
Hoofd Amerikaans raketafweerprogramma

Het hoofd van het Amerikaanse raketafweerprogramma James Syring drukte woensdag in een hoorzitting in het Congres nog zijn ongerustheid uit over de evoluties in het Noord-Koreaanse raketprogramma. 'Het is onze plicht om aan te nemen dat Noord-Korea in staat is om de Verenigde Staten met een intercontinentale raket met een kernkop te raken', zei hij.

Raketafweersysteem in Zuid-Korea

Intussen heeft de Zuid-Koreaanse regering de installatie van nieuwe onderdelen van het Amerikaanse raketafweerysteem THAAD opgeschort. De installatie van het systeem, dat eind april was begonnen, kwam er na een akkoord vorige zomer tussen Seoel en Washington.

Het zou Zuid-Korea tegen potentiële raketaanvallen vanuit Noord-Korea moeten beschermen. China en Rusland hadden tegen de stationering van het defensiesysteem Terminal High Altitude Area Defense (THAAD) in Zuid-Korea geprotesteerd, omdat ze hun eigen veiligheidsbelangen daardoor bedreigd zien.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud