Advertentie

'Peking heeft belofte aan Hong Kong verbroken'

Chris Patten was de laatste Britse gouverneur van Hong Kong ©BLOOMBERG NEWS

Terwijl China zijn 65ste Nationale Feestdag viert, komen in Hong Kong opnieuw duizenden demonstranten op straat om hun oproep tot vrije verkiezingen in 2017 kracht bij te zetten. Voormalig Brits gouverneur Chris Patten vindt dat Peking zijn belofte aan Hong Kong heeft verbroken.

Tijdens de vijfde dag van de protesten in Hong Kong komen opnieuw meer mensen op straat. De acties breiden zich ook uit naar andere delen van de stadstaat. In tegenstelling tot het voorbije weekend verlopen de demonstraties wel opnieuw rustiger en zonder gewelddadige incidenten.

‘Occupy Central’ is een beweging die eind september door studenten werd afgetrapt en ijvert voor vrije verkiezingen in Hongkong in 2017. Intussen groeide de paraplu uit tot het symbool van het protest. De demonstranten hadden die aanvankelijk meegebracht vanwege de felle zon, maar moesten ze uiteindelijk gebruiken om zich tegen traangas te beschermen.

Woensdag vindt de Chinese Nationale Feestdag plaats, waarop de stichting van de Volksrepubliek China door de Communistische Partij wordt herdacht. Ook in Hong Kong vinden feestelijkheden plaats. Demonstranten vreesden dat ze daarom hardhandig zouden worden weggejaagd, maar die vrees bleek ongegrond.

Grote delen van de stad liggen wel plat door de grootschalige protesten. Het zakencentrum is zo goed als verlaten. In een winkelgebied niet ver van de grens met het Chinese vasteland, waar op de Nationale Feestdag doorgaans duizenden Chinezen komen shoppen, worden maar weinig zaken gedaan.

Toch ziet het er niet naar uit dat Peking van plan is snel toegevingen te doen. President Xi Jinping zei dinsdag aan zijn Communistische Partij dat China ‘op lange termijn de welvaart en stabiliteit van Hongkong wil verzekeren.’ Democratische toegevingen lijken daar geen deel van uit te maken.

Chris Patten, de laatste Britse gouverneur van Hong Kong, gaf aan dat hij vindt dat Peking zijn belofte heeft gebroken door geen vrije verkiezingen toe te laten. Patten streefde zelf als gouverneur naar meer autonomie voor Hong Kong. 'De dialoog moet traangas en pepperspray vervangen', zei hij aan de BBC. 'Maar de zaken waar nu over wordt gesproken liggen binnen de autonomie van Hong Kong. Peking negeert dat.'

Vrees

Gewapende politietroepen houden de betogers weg van bepaalde gebouwen en wijken. ©AFP
Protestvoerders in de buurt van de hoofdzetel van de regering in Hong Kong. ©AFP
Politietroepen verlaten het commissariaat en vertrekken naar het hart van de betoging. ©AFP
De grootste invalswegen naar de financiële wijk worden ingenomen door tienduizenden betogers. ©REUTERS
Politietroepen bewaken o.a. de financiële wijl van Hong Kong. ©AFP
Enkele centrale rijwegen zijn onbereikbaar geworden en dus zo goed als verkeersvrij. ©AFP
Veel protestvoerders gaan niet naar huis om uit te rusten. ©AFP
©AFP
Gewapend tegen traangas. ©AFP
Activisten wassen pepperspray en traangas af. ©EPA
De politie zet traangas in om betogers uiteen te drijven. ©AFP
Een politieman rust uit na een ongetwijfeld vermoeiende dag. ©AFP
Betogers nemen de grootste snelweg in de stad in, en komen zo dicht bij de hoofdzetel van de regering. ©EPA
Politietroepen houden pepperspray in de aanslag. ©EPA
©REUTERS
'The Umbrella protests' worden gekenmerkt door het gebruik van paraplu's tegen pepperspray en traangas. ©EPA

Het lijkt er intussen op dat Peking vreest voor de uitbreiding van de onrust naar het vasteland. Daar heerst veel minder de traditie om op straat te komen - het wordt er ook niet getolereerd, maar het protest in Hongkong zou ook daar een discussie over democratie kunnen losweken.

Het nieuws over Hongkong wordt daarom sterk gecensureerd. De media hebben het er over ‘radicale oppositiepartijen’ die amok maken.

Op de site van het Chinese persagentschap Xinhua wordt zelfs geen melding gemaakt van de protesten. In een kort item gaat het enkel over de viering van de Nationale Feestdag: ‘Ook in Hong Kong werd een ceremonie georganiseerd. Toeristen en inwoners applaudisseerden en namen foto’s om het moment vast te leggen’, luidt het onschuldig.

Op de video hieronder zijn beelden te zien die een drone maakte boven de straten van Hong Kong. Wat u ziet is niet de parade van de nationale feestdag, maar de protestactie voor vrije gouverneursverkiezingen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud