Advertentie

Russisch verbod op westerse voeding

Rusland vaardigt een stevig embargo uit tegen het Westen. ©REUTERS

Rusland verbiedt een jaar lang de invoer van voedsel- en landbouwproducten uit de Europese Unie. Het overweegt ook een ban op transitvluchten uit de Europese Unie. Daarmee komt de economische oorlog tussen Rusland en het Westen in een nieuwe fase.

Rusland slaat terug in het escalerende Oekraïense conflict. Zoals verwacht kondigde de Russische premier Dmitri Medvedev donderdagochtend een totaalverbod van een jaar af op de invoer van voedsel- en landbouwproducten uit de Europese Unie. Ettelijke sectoren dreigen daarbij getroffen te worden. Het importverbod slaat onder meer op fruit, groenten, vlees, vis, melk en zuivel (zie lijst in het kadertje). 

Het verbod hing al even in de lucht. De Russische president Vladimir Poetin ondertekende woensdag al een decreet dat de invoer uit het Westen aan banden legde. Niet alleen de Europese Unie staat op de lijst, ook de Verenigde Staten, Canada, Noorwegen en Australië mogen niet langer uitvoeren naar de Russische markt. Het zijn alle landen die eerder al sancties tegen Rusland, in welke vorm dan ook, uitvaardigden. 

Wederzijdse embargo's

Het embargo komt er kort nadat de Europese Unie een nieuwe reeks sancties uitvaardigde. Sinds 1 augustus krijgen Russische banken geen toegang meer tot de  Europese kapitaalmarkt. Daarnaast geldt er een handelsverbod op wapens, materieel met een militair einddoel en hoogtechnologisch materiaal dat nodig is voor de olie- en gaswinning. 

Geviseerde producten 

- rundsvlees, varkensvlees, slachtafval

- groenten, fruit en noten

- zuivel en melk

- vis

 

De posities van Rusland en het Westen verharden duidelijk na de crash van de MH17. De lijnvlucht die op weg was van Amsterdam naar Kuala Lumpur werd op 18 juli door pro-Russische separatisten neergehaald. Sindsdien wordt de toon tussen Rusland en het Westen gradueel bitser. 'Sancties zijn nooit goed en het was absoluut geen gemakkelijke beslissing, maar het was nodig om het te doen', klonk het bij Medvedev, die de beslissing toelichtte op een kabinetsvergadering. De Europese Commissie reageerde al en zei het 'politiek gemotiveerde invoerverbod te betreuren'. Ze behoudt zich het recht voor om 'gepaste acties' te ondernemen. 

Rusland sluit bovendien niet uit dat er nog extra sancties komen. Rusland zegt ook een verbod op transitvluchten vanuit de Europese Unie en de Verenigde Staten naar Azië te overwegen. Vluchten uit Oekraïne zijn sowieso niet meer welkom in het Russische luchtruim. Donderdag raakte verder bekend dat de voormalige NSA-klokkenluider Edward Snowden, persona non grata in de Verenigde Staten, drie jaar langer asiel krijgt in Rusland. 

Belgische consequenties

De beslissing is slecht nieuws voor de Belgische groente- en fruitbedrijven. Die exporteren jaarlijks voor honderden miljoenen euro’s naar Rusland. Liefst één op de drie Belgische peren verkast naar Rusland. Rusland koopt jaarlijks voor 160 miljoen euro fruit en voor 40 miljoen euro groenten in ons land. De Belgische beursgenoteerde bedrijven, zoals Ter Beke, Greenyard Foods en Lotus, verwachten dat de impact minimaal is. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud