Spanningen in Hongkong lopen op na arrestatie parlementsleden

Demonstranten in Hongkong betogen na de dood van een student. 'Dood aan de families van de zwarte politie', spuit een van hen op de grond. ©REUTERS

De politie in Hongkong heeft drie prodemocratische parlementsleden aangehouden. De arrestatie zet de spanningen op scherp, een dag na de dood van een demonstrant.

De drie parlementsleden werden opgepakt voor hun vermoedelijke betrokkenheid bij een vechtpartij in het parlement van Hongkong. Vier anderen moeten zich later op een politiebureau melden. Ze kunnen een jaar cel krijgen als ze worden veroordeeld.

Het gevecht in het parlement brak in mei uit toen in een comité een omstreden wet over uitlevering van verdachten aan China werd besproken. Die wet leidde tot de grote demonstraties die de stad al bijna een half jaar in hun greep houden. De leider van de stadstaat trok het wetsvoorstel eind oktober in.

Maar de protesten duren voort en na de arrestatie van de dissidente parlementsleden namen de spanningen opnieuw toe. Bovendien was vrijdag een demonstrant bezweken aan de gevolgen van een val in een parkeergarage, mogelijk na een politieachtervolging.

'Vandaag rouwen we om het verlies van een vrijheidsstrijder in Hongkong', schreef de prominente activist Joshua Wong op Twitter. Het is nog onduidelijk wat precies is gebeurd in de aanloop naar de dood van Chow. De politie ontkent dat Chow is achtervolgd en geduwd door politielui.

Vrijheid kwijt

De 7 miljoen burgers van Hongkong vallen onder de soevereiniteit van China. Ze hebben meer rechten dan de bevolking van de communistische Volksrepubliek, zoals de vrijheid van meningsuiting en vrijheid van vergadering, die ze nu vrezen kwijt te raken.

Maar het communistisch regime in Peking is niet van plan de greep op Hongkong te lossen. Het stuurde in het geheim al troepenversterkingen naar de stadstaat. Volgens de oppositie wil Peking Hongkong omvormen tot een streng bewaakte politiestaat.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud