Advertentie

Studenten Hongkong blokkeren hoofdkwartier regering

Studenten versus politie. ©EPA

In Hongkong hebben honderden studenten donderdagochtend de toegangen geblokkeerd tot het hoofdkwartier van de regering. Donderdag verloopt het ultimatum van de betogers die het ontslag van gouverneur Leung Chun-ying eisen.

Duizenden Hongkongers zetten hun vreedzame protesten voor meer democratie voortt. Honderden studenten begonnen donderdagochtend vroeg met het blokkeren van de toegangen tot het hoofdkwartier van regeringsleider Leung Chun-ying. Honderden agenten beschermden het gebouw.

Donderdag verloopt het ultimatum van de manifestanten, die het ontslag van de regeringsleider eisen. De studenten dreigen ermee hun acties te verscherpen en belangrijke regeringsgebouwen te bezetten, om 'de overheid lam te leggen', klonk het. Het regeringsgebouw ligt net naast de barakken van het Chinese Volksbevrijdingsleger in Hongkong.

De protesten houden intussen al zeven dagen aan. Aanleiding was de beslissing van Peking om in 2017 weliswaar voor het eerst een directe verkiezing in Hongkong toe te laten, maar China wou de keuze beperken tot een handvol zorgvuldig geselecteerde en machtsgetrouwe kandidaten. De manifestanten zijn ook bezorgd over de controle van het repressieve bestuur in Peking, de groeiende kloof tussen de rijken en armen en de stijgende woningprijzen.

In de nacht van woensdag op donderdag gingen de protesten opnieuw gepaard met regen. De manifestanten hadden regenschermen bij zich, die eerder ook tegen traangas en pepperspray van de politie waren gebruikt. De democratiebeweging kreeg zo de bijnaam Paraplurevolutie.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud