Suu Kyi twijfelt of er 'onwettig geweld' is in Myanmar

©REUTERS

De leider van Myanmar, Aung San Suu Kyi, heeft dinsdag voor het eerst publiek gereageerd op het geweld in haar land. Ze veroordeelde 'onwettig geweld', al betwijfelde ze of dat geweld er wel is.

Voor de eerste keer sinds er eind augustus een golf van geweld over haar land begon te rollen, sprak de politieke leider van Myanmar, Aung San Suu Kyi, gisteren haar volk toe. In een tv-toespraak zei ze 'dat ze alle schendingen van de mensenrechten en onwettig geweld veroordeelt'.

Het conflict ontvlamde toen op 25 augustus een militie van islamitische Rohingya een aanslag pleegde op enkele politiekantoren, waarbij twaalf doden vielen. Sindsdien startte het Myanmarese leger een bloedige wraakoperatie, die de Verenigde Naties omschrijven als een 'etnische zuivering'. Volgens de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch zijn de helft van alle dorpen waar Rohingya leven in brand gestoken.

De Rohingya's zijn een islamitische minderheid in het overwegend boeddhistische Myanmar. Meer dan 410.000 Rohingya zijn ondertussen naar buurland Bangladesh gevlucht.

Door het geweld is Aung San Suu Kyi, die in 1991 de Nobelprijs voor de Vrede kreeg, van haar voetstuk gevallen. Een mogelijke verklaring is dat ze haar greep op het land is kwijtgespeeld en de militairen het bewind voeren.

Suu Kyi wilde niet bevestigen dat er geweld tegen de moslimminderheid is gebruikt. 'Er zijn beschuldigingen. We moeten goed uitzoeken of die gebaseerd zijn op harde feiten voor we in actie komen', zei ze.

Laatste kans

António Guterres, de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, zei deze week dat Aung San Suu Kyi 'een laatste kans' heeft om het geweld in haar land te stoppen. 'Als ze de situatie nu niet omkeert, wordt de tragedie absoluut verschrikkelijk. En als dat gebeurt, weet ik persoonlijk niet hoe de situatie in de toekomst verbeterd kan worden', zei hij.

Suu Kyi is deze week niet aanwezig op de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York, al stelde ze eerder dat de crisis wordt beïnvloed door een 'enorme ijsberg van foute informatie'.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud