Advertentie

Thailand spoort verdachte aanslag Bangkok op

Bij de aanslagen vielen meer dan 80 gewonden. © AFP

De Thaise autoriteiten zijn een verdachte op het spoor van de aanslag in Bangkok. De terreurdaad op een van de drukste verkeersaders in de Thaise hoofdstad Bangkok heeft maandag zeker 22 mensen het leven gekost. Wie achter de actie zit, is nog onduidelijk.

De Thaise hoofdstad Bangkok werd maandagavond opgeschrikt door een zware explosie. Even na half zeven plaatselijke tijd was een enorme knal te horen bij een van de drukste kruispunten van de stad. De gevolgen waren immens. Ruiten sneuvelden en moto’s vlogen in brand. Ook de menselijk tol was zwaar. ‘Zeker 22 mensen overleefden de ontploffing niet, minstens 81 anderen raakten gewond’, meldde de politie.

Onder de slachtoffers bevonden zich zeker drie Chinese, twee Maleisische en een Filipijnse toerist. Twee mensen uit Hongkong overleefden de aanslag evenmin. Bij de gewonden zijn ook veel Chinezen en Taiwanezen. .

Pijpbom

Al snel bleek het om een terreuraanslag te gaan. ‘Een pijpbom zat verstopt in het Erawanschrijn’, meldden de autoriteiten. Die tempel, gewijd aan de hindoegod Brahma, trekt traditioneel veel bezoekers uit Oost-Azië. Brahma is ook erg populair bij boeddhisten.

Een Thaise soldaat zet de plaats van de aanslag af. ©AFP
Enkele lichamen zijn bedekt met een witte doek. ©EPA
De bom ontplofte op straat rond 19 uur plaatselijke tijd in volle avondspits. ©EPA
De ontploffing gebeurde aan het Ratchaprasong-kruispunt, ten midden van een commerciële wijk. ©Reuters
De drukbezochte Erawan-tempel in januari. Die is gewijd aan de Hindoe-god Brahma, maar lokt dagelijks ook duizenden boeddhisten. ©EPA
Een tweede (onontplofte) bom werd onschadelijk gemaakt. ©EPA

Wie achter de aanslag zat, was dinsdagmorgen nog altijd niet duidelijk. 'We houden alle pistes open', klonk het bij de machthebbers in Bangkok.

Onafhankelijkheid

De Thaise autoriteiten zijn in het zuiden van het land in een strijd verwikkeld met een moslimminderheid die naar onafhankelijkheid streeeft. Maar analisten twijfelden maandag aan die piste, omdat die moslims nog nooit aanslagen pleegden in Bangkok.

Een onbekende man heeft dinsdag een klein explosief van een brug gegooid in het centrum van de Thaise hoofdstad Bangkok. Volgens een politieagent ter plekke raakte niemand gewond. De man gooide het explosief bij een drukke plek langs de rivier die door Bangkok stroomt. Het kwam in het water terecht. 'Als het niet in het water was het gevallen, zouden mensen zeker gewond zijn geraakt', zei een politiebestuurder. De dader wist te ontkomen.

'Deze aanslag lijkt in niets op de incidenten die in het zuiden van het land plaatsvonden. De separatisten hebben ook nog nooit dit type bom gebruikten', merkten ook de Thaise autoriteiten. Toch sluiten ze de piste voorlopig niet helemaal uit. 

Oeigoeren

Omdat veel Chinezen het schrijn bezoeken, dachten sommigen ook aan een aanval door Oeigoeren, een moslimminderheid in het westen van China. Thailand zette vorige maand kwaad bloed bij die gemeenschap omdat het meer dan honderd Oeigoeren van Thailand naar China deporteerde.

Er dook nog een derde denkspoor op. Waarnemers herinnerden eraan dat Thailand al decennia in de greep is van een gewelddadige machtsstrijd tussen verschillende politieke facties in Bangkok. Vorig jaar in mei greep het leger nog de macht om een eind te maken aan maandenlange dodelijke manifestaties tegen de toenmalige regering.

Verdachte

Mogelijk komt er meer duidelijkheid zodra Thailand een of meer daders heeft weten te identificeren. 'Op bewakingscamera's hebben we een verdachte opgemerkt. Maar we proberen zijn identiteit nog te achterhalen', zei de Thaise premier Prayuth Chan-ocha dinsdagmorgen.

Een ding staat volgens de Thaise autoriteiten vast. ‘De daders van deze aanslag hadden een doel voor ogen: onze economie en de toeristische sector vernietigen’, zei minister van Defensie Prawit Wongsuwan.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud