WGO gelooft niet dat coronavirus uit labo in Wuhan komt

Peter Ben Embarek, het hoofd van het WGO-onderzoeksteam dat in China de oorsprong van Covid-19 onderzoekt. ©REUTERS

Het hoofd van het expertenteam van de Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) heeft donderdag de hypothese van tafel geveegd dat het coronavirus ontsnapt is uit een laboratorium. Hij noemt dat wel 'een fantastisch filmscenario'.

Voedselveiligheidsexpert Peter Ben Embarek maakt deel uit van het WGO-team dat afgelopen maand in China aankwam voor het onderzoek naar de oorsprong van Covid-19. Het team ging woensdag naar het Virologisch Instituut van Wuhan, de miljoenenstad in het oosten van China waar het virus het eerst opdook. De Amerikaanse ex-president Donald Trump zei herhaaldelijk dat het virus, al dan niet opzettelijk, uit een laboratoria was ontsnapt, zonder daarvoor bewijzen te leveren.

'Als we op spoken beginnen te jagen, komen we nergens', zei Embarek donderdag tegen het persagentschap Belga. Hij noemde het bezoek aan het instituut in Wuhan wel 'een belangrijke etappe om te begrijpen waar die verhalen vandaan komen'.

Als we op spoken beginnen te jagen, komen we nergens.
Peter Ben Embarek
Hoofd WGO-onderzoeksteam

Het Virologisch Instituut van Wuhan heeft sinds 2012 een hoogbeveiligd laboratorium, met het bioveiligheidsniveau BSL-3, dat verschillende virussen bestudeert, waaronder het coronavirus. Het heeft ook een laboratorium op niveau BSL-4, het hoogste niveau, waar ebolastammen onderzocht worden. Ook dat laboratorium kon het WGO-team bezoeken.

Goede eerste stap

Embarek zei dat hij openhartige gesprekken had met zijn Chinese contactpersonen, die nuttig waren om hun standpunten te begrijpen over 'een aantal beweringen die te zien en lezen waren in de media'. Al die beweringen zouden fantastische scenario's opleveren voor films en series, zei hij. Zelf wil hij zich 'aan de wetenschap en aan de feiten houden' om een definitieve conclusie over de oorsprong van de pandemie te trekken.

Volgende week moet het team zijn missie in Wuhan afronden. 'We zullen geen volledig antwoord hebben op de vraag waar het virus vandaan komt, maar het zal een goede eerste stap zijn.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud