Advertentie

'Abenomics' geeft Japan een stroomstoot

'Het beleid van premier Shinzo Abe begint zijn vruchten af te werpen', zegt minister van Economie Akira Amari. ©EPA

De Japanse economie groeide in het eerste kwartaal - berekend op jaarbasis - 3,5 procent. Dat is een pril signaal dat Abenomics - de totaaloorlog tegen deflatie die premier Shinzo Abe ontketende - de decennialang kwakkelende economie een broodnodige stoomstoot geeft.

‘Het economische beleid van het kabinet-Abe begint gevolgen te krijgen en dat laat zich vooral merken bij de consumenten, die meer uitgeven’, klopte de minister van Economie Akira Amari zich op de borst.' De consumptie, die goed is voor 60 procent van het bruto binnenlands product, steeg met 0,9 procent.

Volgens de Japanse regering gaven de Japanners meer uit aan ontspanning, auto’s en restaurantbezoekjes. Ook de export steeg met dank aan de snel tuimelende Japanse yen, onder meer door een stijgende uitvoer van auto’s naar de VS.

Het groeicijfer is de eerste grote meevaller voor premier Shinzo Abe, die in december aan de macht kwam en met zijn ‘Abenomics’ een nieuwe wind liet waaien. Hij beloofde de deflatie, die al vijftien jaar aanhoudt, een halt toe te roepen.

Intussen pompte de Japanse regering al 13.000 miljard yen (98 miljard euro) in de economie. Maar vooral: Abe posteerde een stimulus beluste centraal bankier aan het hoofd van de centrale bank: Haruhiko Kuroda. Die wil binnen de twee jaar het inflatiepeil op 2 procent brengen en lanceerde via aan inkoopprogramma van 100.000 miljard yen (760 miljard euro) een totale oorlog tegen de deflatie die al decennia de economie ontwricht.

Bedrijfsinvesteringen dalen

Minder rooskleurig is dat de investeringen van de bedrijven voor het vijfde kwartaal op rij terugvielen. Tussen januari en maart daalden die met 0,7 procent.

Economen verwachten een nog sterkere groei eens de gevolgen van het inflatiebeleid van de Japanse centrale bank echt doordringen. Tussen maart 2013 en maart 2014 wordt een groei van 2,4 procent verwacht. Dat zou het beste resultaat zijn sinds 2010, toen de economie met 3,4 procent steeg.

Toch is de sterke groei niet zonder risico. Door het beleid heeft de yen de voorbije tijd aan waarde ingeboet, waardoor de importprijzen de hoogte in schieten. Vooral voedsel en brandstof zijn duurder geworden. Experts betwijfelen voorts of de monetaire en budgettaire stimuli zullen volstaan om een duurzame groei te creëren.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud