Chinese handel voelt conflict met VS

De haven van Shanghai, waar containers klaar staan om verscheept te worden. ©Bloomberg

De Chinees-Amerikaanse handelsoorlog en de tragere economische groei zadelen China op met de slechtste handelscijfers sinds 2016.

De uitvoer kwam in december 4,4 procent lager uit dan een jaar geleden. En de import kalfde 7,6 procent af. Dat is flink slechter dan de analistenverwachtingen, die uitgingen van een 3 procent hogere export en een 5 procent hogere import. 

De slechte cijfers duwden de Aziatische beurzen lager. De Europese en Amerikaanse aandelenmarkten lijken hetzelfde lot beschoren. Een zwakker presterend China doet beleggers vrezen voor een vertraging van de economische groei op wereldschaal. 

Elektronica onder druk

Het valt op dat elektronische onderdelen en producten in beide richtingen onder druk stonden. De Chinese import dook 15 procent lager. Ook de export liet een daling optekenen, net als die van steenkool, ruwe olie en auto-onderdelen. 

Vooral de in- en uitvoer van elektronische producten en onderdelen stond in december flink onder druk.

ING-econoom Iris Pang ziet nog andere oorzaken voor de malaise: mensen kopen minder snel een nieuwe smartphone, en buitenlandse bedrijven begonnen eind vorig jaar elektronische componenten uit China te mijden.

Chinese autoverkoop kent eerste daling in 28 jaar

Voor het eerst in 28 jaar hebben de Chinezen minder wagens gekocht dan het jaar voordien. Vorig jaar rolden 23,7 miljoen wagens uit de Chinese showrooms, 4,1 procent minder dan in 2017, maakte de Chinese vereniging van autoconstructeurs maandag bekend. Voor 2019 verwacht de vereniging maar weinig groei.

China, ’s werelds grootste automarkt, was jarenlang een groeimotor voor autobouwers. De verzwakking van de Chinese markt betekent een extra kopzorg voor een sector die al kampt met toenemende afkeer van dieselwagens en met steeds strenger wordende uitstootnormen, en die miljarden moeten investeren om de omslag de maken naar elektrische en zelfrijdende wagens.

 

Pang verwacht dat de Chinese in- en uitvoer van elektronica dit jaar verder afkalven. 

Handelsoverschot

Het Chinese handelsplaatje voor heel 2018 ziet er wel beter uit. De Chinese export kende een groei van 9,9 procent, de import steeg met 15,8 procent. Dat leverde China een handelsoverschot van 351,8 miljard dollar op. Het handelsoverschot met de VS steeg meer dan 17 procent tot 323,3 miljard dollar door een groei van de export met 11 procent.

Investeringen

De Chinees-Amerikaanse handelsoorlog komt ook tot uiting in een nieuw rapport van de Amerikaanse onderzoeker Rhodium Group. Daaruit blijkt dat de Chinese investeringen in de VS vorig jaar met 83 procent terugliepen van 29 miljard tot 4,8 miljard dollar, het laagste peil in zeven jaar. In 2016 beliepen die investeringen nog 46 miljard dollar. 

Washington is onder president Donald Trump heel wat strenger geworden voor Chinese investeringen en Peking verscherpte de controle van kapitaalstromen. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud