Frankrijk eist digitaks van Amerikaanse techbedrijven

Ondermeer Amazon moet digitale taks betalen in Frankrijk ©AFP

De Franse fiscus vraagt miljoenen euro's aan Amerikaanse techgroepen. Hij zet zo door met een belasting op multinationals die nauwelijks of geen belasting betalen in Frankrijk.

Frankrijk zet door met de GAFA-taks, een acroniem voor Google, Apple, Facebook en Amazon. Onder meer Facebook en Amazon kregen onlangs belastingaanslagen in de bus voor 2020, bevestigde het Franse ministerie van Economie.

Het Franse parlement voerde in juli 2019 een taks van 3 procent op de omzet van de technologiegiganten. Het is het eerste land dat daadwerkelijk zo'n belasting heft. Die bracht de Franse schatkist in 350 miljoen euro op.

De taks geldt voor alle multinationals die ervan verdacht worden winststromen uit het land af te leiden naar fiscale paradijzen zoals Ierland.

De taks geldt voor alle multinationals die ervan verdacht worden winststromen uit het land af te leiden naar fiscale paradijzen zoals Ierland, waar ze nauwelijks belastingen betalen op hun buitenlandse inkomsten. Die fiscale ontwijking is op zich niet strafbaar, maar doet veel landen belastinginkomsten mislopen.

De invoering van die belasting leidde tot een scherp conflict tussen Frankrijk en de VS. Washington oordeelde dat de belasting discriminerend was voor Amerikaanse bedrijven en dreigde met douaneheffingen tot 100 procent op Franse producten als kaas, handtassen en schoonheidsproducten. Die tarieven zouden goed zijn voor 1,3 miljard dollar.

Beide landen bereikte een akkoord om de hele zaak in de schoot van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) te onderhandelen. De bedoeling was een internationaal akkoord te bereiken over de omvang en de aard van de taksen. De onderhandelingen werden in juni stilgelegd nadat de Amerikaanse onderhandelaars wegbleven. Sindsdien is er geen vooruitgang geboekt.

'We hebben de inning van de taks stilgelegd tot de onderhandelingen van de OESO een uitkomst bieden. Maar de onderhandelingen zijn mislukt, we zullen in december opnieuw een taks innen bij de digitale giganten', zei de Franse minister van Economische Zaken Bruno Le Maire in oktober.

Frankrijk staat niet alleen. Verschillende Europese landen hebben een plan klaar om de techbedrijven te belasten. In het Belgische regeerakkoord staat de introductie van een digitaks. In het Verenigd Koninkrijk zou de belasting vanaf april volgend jaar geheven worden.

Biden

De inning van de taksen komt een kleine twee maanden voor de inauguratie van Joe Biden als Amerikaans president. 'We kunnen niet langer wachten. De Amerikaanse techbedrijven zijn de grote winnaars van de pandemie', zei een anonieme Franse ambtenaar aan Financial Times. 'Hun omzet schiet de hoogte in en ze betaalden al geen eerlijke belastingen voor de pandemie.'

We kunnen niet langer wachten. De Amerikaanse technologiebedrijven zijn de grote winnaars van de pandemie.
Anoniem Franse ambtenaar

Het lijkt onvermijdelijk dat de VS sancties opleggen aan Frankrijk. De Amerikaanse minister van Handel Robert Lightizer kondigde een onderzoek aan naar een reeks landen of regio's die de digitale taks willen invoeren, zoals het Verenigd Koninkrijk, Italië, Brazilië, Indonesië en de Europese Unie. Het staat vrijwel vast dat de Amerikaanse president Donald Trump nog maatregelen zal afkondigen en zo de spanningen tussen de VS en Europa zal opdrijven.

Dat is vervelend voor Biden, die na zijn verkiezingsoverwinning beloofde de banden met de bondgenoten te herstellen. Een bijkomende handelsoorlog is dan niet de beste start. Maar Biden is ook gebonden aan zijn partij. Het verzet tegen de digitaks leeft bij zowel Republikeinse als Democratische Congresleden. Ron Wyden, een invloedrijke Democraat in de financiële commissie van de Senaat noemde het heffen van taksen 'een escalatie tegen de Amerikaanse werknemers' die dient om 'de weg te openen naar nog meer oneerlijke buitenlandse belastingen op Amerikaanse bedrijven'.

Als de tarieven worden ingevoerd, is het niet eenvoudig ze terug te draaien in het Congres. In Financial Times waarschuwt Claire Schultz, ondervoorzitter voor het belastingbeleid bij de National Foreign Council in Washington dat er absoluut een akkoord in de schoot van de OESO moet worden afgesloten. 'Als we geen akkoord bereiken, lopen de dingen uit de hand en krijgen we nog meer handelsoorlog.'

Brian Jenn, een voormalige functionaris bij de Schatkist, zegt aan Financial Times dat de houding van Biden niet fundamenteel verschillend zal zijn van die van Trump. 'De regering-Biden zal misschien niet zo agressief uit de hoek komen, maar ze kan gebruikmaken van de tarieven die op tafel liggen om voort te onderhandelen.'

Behalve het conflict over Airbus en Boeing is de digitaks een nieuw dossier in de gespannen relatie tussen de VS en Europa. Dat maakt meteen duidelijk dat de erfenis van Trump niet zomaar van tafel geveegd kan worden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud