'Handelsoverleg tussen VS en China zit muurvast'

Het handelsoverleg tussen de VS en China lijkt muurvast te zitten na het Amerikaanse offensief tegen Huawei. ©AFP

Het Amerikaanse offensief tegen de Chinese telecomgigant Huawei schiet Peking in het verkeerde keelgat. De Amerikaanse beurzen doken vlak voor het ingaan van het weekend lager.

Helemaal verziekt. Zo lijkt de sfeer tussen de Verenigde Staten en China het best te omschrijven aan het eind van een week waarin beide partijen enkele veldslagen met elkaar uitvochten.

Amerikaans president Donald Trump had een week geleden de debatten geopend. Hij voerde hogere importheffingen in op ruim 200 miljard dollar aan Chinese producten. 

Een Chinese reactie bleef niet lang uit. Als represaille voor de Amerikaanse demarche schroefde Peking maandag de invoertarieven op 60 miljard dollar aan Amerikaanse goederen op.

Onderhandelde oplossing

Een dag later vatten analisten en beleggers weer hoop. Want na die salvo's sloegen de kemphanen weer een meer verzoenende toon aan. 'De zoektocht naar een onderhandelde oplossing gaat voort', luidde het unisono.

De Amerikanen zijn niet oprecht als ze zeggen de handelsgesprekken te willen hernemen. Hun recente beslissingen hebben het onderhandelingsklimaat ook verslechterd.
Chinese staatsmedia

De Amerikaanse minister van Financiën, Steven Mnuchin, maakte zelfs gewag van een volgende ronde in het handelsoverleg. 'Die vindt wellicht eind mei in China plaats', klonk het.

Tot de Chinezen donderdag ontwaakten met het nieuws dat Trump een offensief gelanceerd had tegen de Chinese telecomgigant Huawei. De Amerikaanse president tekende een decreet dat de toegang van het bedrijf tot de Amerikaanse markt beperkt. Daarnaast belandde de onderneming ook op een zwarte lijst waardoor Amerikaanse bedrijven voortaan een vergunning moeten aanvragen om zaken te doen met Huawei.

Verkeerde keelgat

Die actie schoot Peking in het verkeerde keelgat. 'De Amerikanen zijn niet oprecht als ze zeggen de handelsgesprekken te willen hernemen. Hun recente beslissingen hebben het onderhandelingsklimaat ook verslechterd', tekenden de Chinese staatsmedia vrijdag op. Ze suggereerden dat verder overleg geen zin heeft 'als de VS geen andere koers gaan varen'.

Peking liet ook weten 'helemaal geen weet te hebben' van een nieuwe ontmoeting met Amerikaanse onderhandelaars op korte termijn. 'De planning van nieuw overleg verandert voortdurend omdat het onduidelijk is waarover de twee kampen zouden onderhandelen. Het overleg zit muurvast', vernam de Amerikaanse zender CNBC in Amerikaanse regeringskringen.

Beleggers nerveus

De berichten over de impasse in de gesprekken maakten beleggers vrijdagavond nerveus. De Dow Jones, de Nasdaq en de S&P500 doken onmiddellijk lager. Vooral industriële en tech-aandelen kregen klappen.

4 weken
op rij
De Dow Jones verloor uiteindelijk 98,68 punten en sloot op 25.764 punten. Het was de vierde week op rij dat de index de week met verliezen afsloot.

De Dow Jones verloor uiteindelijk 98,68 punten en sloot op 25.764 punten. Het was de vierde week op rij dat de index de week met verliezen afsloot. Het was al drie jaar geleden dat de Dow zo'n slechte reeks neerzette.

De S&P500 ging vrijdag 16,79 punten lager tot 2.859,53 punten en de Nasdaq gaf 81,76 punten prijs om bij het ingaan van het weekend af te klokken op 7.816,29 punten. Voor de S&P500 en de Nasdaq was het de tweede week op rij dat de indexen de week met verlies afsloten.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect