Advertentie

Japan juicht om stijgende prijzen

De forse geldcreatie van gouverneur Haruhiko Kuroda lijkt Japan eindelijk de langverwachte scheut inflatie te bezorgen (foto: Reuters) ©REUTERS

Japan boekt voor het eerst in vijftien jaar duidelijk stijgende prijzen. Een signaal dat de schoktherapie van premie Abe het land eindelijk uit de ontwrichtende deflatiespiraal lijkt te halen.

De Japanse kerninflatie, de consumptieprijzen zonder de volatiele prijzen voor voedsel en energie, steeg in oktober van 0 naar 0,3 procent. Dat is de eerste stijging in jaren en het hoogste peil sinds 1998 (zie grafiek onderaan). Inclusief voedsel en energie kwam de inflatie net als in september op 1,1 procent uit.

De positieve kerninflatie wijst er echter op dat naast de duurdere energie ook de onderliggende trend stilaan positief is. En dat suggereert dat de totaaloorlog tegen deflatie die de Japanse premier Shinzo Abe in tandem met de centrale bank voert, stilaan vruchten afwerpt. Onder gouverneur Haruhiko Kuroda pompen de centraal bankiers 130.000 miljard yen in de economie, vooral door voor 100.000 miljard yen staatspapier op te kopen.

Matrasspaarders

Met de geldcreatie probeert de Japanse centrale bank haar belofte in te lossen om de inflatie tot 2 procent op te krikken. Het land zit al decennia gevangen in een ontwrichtende spiraal van prijsdalingen. Dat prijsdalingen nefast zijn, lijkt op het eerste zich bizar maar is het niet.

Denk aan een matras: bij een deflatie van 2 procent levert de 100 euro - of yen, of dollar, of wat dan ook - die je vandaag onder die matras stopt volgend jaar 102 euro koopkracht op. Logischerwijs ga je in zo'n klimaat sparen, hoe laag de rente ook is.

De Japanner die exact 20 jaar geleden 100 yen onder zijn matras stopte, heeft nu nog altijd 100 yen koopkracht. Amerikanen of Belgen die eind 1992 100 dollar of euro in hun sok stopten, verloren door de sluipende dief die inflatie is 35 tot 40 procent van hun koopkracht. Met andere woorden: een beetje inflatie smeert de economie, omdat het de consument aanzet tot spenderen en de ondernemer tot investeren. 

Nikkei

Beleggers namen al een serieus voorschot op het einde van deflatie. De beurs van Tokio heeft de wind in de zeilen sinds midden november 2012 de wind in de zeilen. Toen schreef de vorige regering vervroegde verkiezingen uit en meteen was duidelijke dat Shinzo Abe met zijn belofte voor massale geldcreatie en een schoktherapie voor de economie die stembusslag zou winnen. Op een jaar tijd won de Nikkei 80 procent, wat de beursbarometer weer op het peil van 2007 bracht.

Tegelijk tuimelde de Japanse yen door de zoemende geldpersen van de centrale bank. Die goedkopere munt helpt niet alleen via duurdere invoer een scheut inflatie te creĆ«ren, maar geeft nog eens de uitvoer en dus de economie een zetje. 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud