Trump eist top met Xi Jinping eind juni

De Amerikaanse president, Donald Trump, en zijn Chinese evenknie Xi Jinping zagen elkaar eind 2017 in Peking. ©AFP

De Amerikaanse president dreigt ermee per direct nieuwe invoertarieven op Chinese producten in te voeren als de Chinese leider een ontmoeting met hem afslaat.

Nu de Verenigde Staten eind vorige week een migratiedeal gesloten hebben met Mexico, lijkt Amerikaans president Donald Trump zijn aandacht weer te verleggen naar het al maanden aanslepende handelsconflict met China.

De Amerikanen sturen al een tijdje aan op een ontmoeting tussen Trump en diens Chinese evenknie Xi Jinping in de marge van de G20 in Japan eind deze maand. Maar de Chinezen houden de boot voorlopig af.

Frustratie Trump

Tot frustratie van de Amerikaanse president. Die poogde maandag de druk op de Chinese autoriteiten op te voeren om een datum te prikken voor zo'n top. 'Als Xi Jinping een top met mij afslaat eind juni, gaan nieuwe invoertarieven op zo goed als alle Chinese invoer onmiddellijk in', waarschuwde Trump maandag in een gesprek met de Amerikaanse zender CNBC.

Als Xi Jinping een top met mij afslaat eind juni, gaan nieuwe invoertarieven op zo goed als alle Chinese invoer onmiddellijk in.
Donald Trump
Amerikaanse president

Washington voerde vorige maand extra strafmaatregelen in op Chinese producten. Om de druk op de ketel te houden waarschuwde hij dat in juni een nieuw offensief zou volgen waardoor vrijwel alle Chinese producten extra belast zouden worden.

'China gaat instemmen met een deal want het heeft geen andere keus', maakte de Amerikaanse president zich maandag sterk tegenover CNBC. 'Ik denk dat Xi naar de G20 zal gaan en ik denk dat we elkaar gaan ontmoeten. Ik heb een goede band met hem. Hij is een fantastische kerel, hij is erg sterk, erg slim. Maar hij verdedigt de belangen van China en ik die van de VS.'


Water bij de wijn

Of de top tussen de leiders van de twee economische grootmachten er effectief komt, blijft voorlopig koffiedik kijken. ‘We staan open voor nieuw handelsoverleg maar over een mogelijke top hebben wij geen nieuws’, klonk het maandag in Peking.

De Chinezen eisen wel dat 'de VS water bij de wijn te doen'. 'Houden ze hun poot stijf, staat Peking klaar om gepaste tegenmaatregelen te nemen.’

Frankrijk

Trump richtte zijn pijlen tijdens het interview met CNBC trouwens niet alleen op China. Hij nam ook Franse wijn in het vizier. 'Frankrijk belast Amerikaanse wijn veel zwaarder dan wij Franse wijn', klonk het. 'De VS laten de Franse wijn - die erg goed is - voor niets binnen.'

Frankrijk belast Amerikaanse wijn veel zwaarder dan wij Franse wijn.
Donald Trump
Amerikaanse president

De Amerikaanse president klaagt aan dat dat 'niet eerlijk is'. 'We gaan dan ook maatregelen nemen om het evenwicht te herstellen.' 

Trump heeft niet helemaal ongelijk. In de VS variëren de taksen per fles wijn van 5,3 tot 14,9 cent; in Europa schommelt het tarief tussen 11 en 29 cent. Desalniettemin steeg de import van Amerikaanse wijn in Frankrijk tussen 2007 en 2018 met 200 procent.


Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud