Washington: 'Markten blijven goed werken'

Volgens Amerikaans minister van Financiën beseft president Trump dat hij Fed-voorzitter Powel 'niet kan ontslaan' ©REUTERS

Nu Wall Street afstevent op het slechtste kwartaal in tien jaar, probeert de Amerikaanse minister van Financiën de gemoederen te sussen met een vreemde mededeling.

Met de economie is het een beetje zoals met voetbaltrainers. Hoe meer bestuurders de nood voelen om hun vertrouwen uit te drukken, hoe meer duidelijk wordt dat je je zorgen moet beginnen maken.

Zeggen dat Wall Street een beroerd kwartaal beleeft, is een understatement. De Dow Jones  verloor dit kwartaal al 15 procent, Nasdaq  tuimelde 21 procent is en zit nu in een berenmarkt. Beide beursbarometers zijn op weg naar het slechtste kwartaal sinds de bankencrisis van 2008.

De aanleiding voor de verse verkoopgolf vrijdag was de chaos in de Amerikaanse regering, waar minister van Defensie Jim Mattis met slaande deuren vertrok en een balorige president aanstuurde op een sluiting van de overheidsdiensten omdat hij van het Congres geen financiering kreeg voor de bouw van een muur langs de Mexicaanse grens.

De oorzaak is de al langer sluimerende vrees dat de Amerikaanse economie op een recessie afstevent, terwijl Jerome Powell, de voorzitter van de Amerikaanse centrale bank, van plan blijft de rente te verhogen

De Amerikaanse minister van Financiën, Steve Mnuchin, is blijkbaar voldoende ongerust dat hij zondagavond een uitzonderlijke mededeling uitstuurde. 'Vandaag heb ik telefonisch overlegd gepleegd met de toplui van de zes grootste banken. Zij bevestigen voldoendde liquiditeit te hebben om aan consumenten en bedrijven uit te lenen (...) De markten blijven goed werken.'

'Wij blijven een sterke groei zien van de Amerikaanse economie', besluit Mnuchin. In een, even frappante, aparte tweet onderstreepte Mnuchin zaterdag al dat Donald Trump beseft dat hij Powell niet kán ontslaan, ook al blijft de Amerikaanse president van oordeel dat de Fed-voorzitter een 'verschrikkelijke' vergissing begaat door de rente te blijven verhogen en de balans in te krimpen. 

De mededeling van Mnuchin verrast en verbaast waarnemers. 'Mocht je wíllen volatiliteit creëren op de financiële markten, is dit exact hoe je te werk moet gaan', stelt Justin Wolfers, professor economie aan de universiteit van Michigan, op Twitter. 'Waarom een minister van Financiën zich hier mee inlaat, snap ik niet.'

Mede daardoor lijkt Mnuchin er alvast niet in geslaagd het bloeden op de Europese markten te stelpen. De Europese beurzen glijden af naar een vers dieptepunt voor 2018.

De Euro Stoxx50  , de korf steraandelen uit de eurozone, laat 0,6 procent liggen en noteert nu voor het eerst sinds november 2016 onder de grens van 3.000 punten. In Brussel  gaat de Bel20 0,5 procent lager naar 3.224 punten, 19 procent onder het peil waarmee 2018 werd afgetrapt. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud