Colombiaanse president schort vredesgesprekken op

De Colombiaanse president Juan Manuel Santos. ©EPA

De Colombiaanse president Juan Manuel Santos heeft woensdag de vredesonderhandelingen met de rebellengroep ELN (Nationaal Bevrijdingsleger) opgeschort.

De tijdelijke stopzetting van de gesprekken is een gevolg van enkele gewelddadige aanvallen die woensdag werden uitgevoerd en die aan de linkse rebellenbeweging worden toegeschreven.

De president heeft zijn hoofdonderhandelaar Gustavo Bell de opdracht gegeven om onmiddellijk terug te keren uit de Ecuadoraans hoofdstad Quito, waar de onderhandelingen gevoerd worden. In Colombia zal nu bekeken worden hoe het verder moet met het vredesproces, zo deelde Santos mee in een toespraak die op tv werd uitgezonden.

De Colombiaanse regering en het Nationaal Bevrijdingsleger waren in februari vorig jaar rond de onderhandelingstafel gaan zitten om een einde te maken aan een halve eeuw van geweld tussen beide partijen. In september leidde dat tot afspraken over een staakt-het-vuren, maar dat liep woensdag om 0.00 uur (lokale tijd) af. De bedoeling was om in een nieuwe gespreksronde te komen tot een verlening van het bestand.

Maar nauwelijks enkele uren na het verstrijken van het staakt-het-vuren werd woensdag melding gemaakt van verschillende aanvallen. Daarbij werd onder meer de infrastructuur van het openbare oliebedrijf Ecopetrol geviseerd. Ook vond er in het departement Arauca, aan de grens met Venezuela, een granaataanval plaats op een legerpost. Daarbij zijn twee soldaten gewond geraakt.

De Colombiaanse regering had in 2016 al een akkoord bereikt met de rebellen van het FARC. ELN was daardoor de laatste guerrillabeweging die nog actief was in Colombia. De groepering telt zowat 1.500 strijders. 

Lees verder

Gesponsorde inhoud

Partner content