Obama start historisch bezoek aan Cuba

Een historisch beeld: de Air Force One komt toe in Havana ©REUTERS

Barack Obama is zondagavond als eerste Amerikaanse president sinds de revolutie van 1959 aangekomen in Cuba.

Obama landde om 20.50 uur Belgische tijd met de Air Force One in de hoofdstad Havana van het communistische land. De president is vergezeld van zijn echtgenote Michelle, zijn kinderen Malia en Sasha, en zijn schoonmoeder Marian Robinson.

 Zijn driedaags officieel bezoek aan het communistische land zal hij met president Raul Castro praten over een verdere uitdieping van het toenaderingsproces na decennia aartsvijanden te zijn geweest.

©REUTERS

Dinsdag zal Obama het Cubaanse volk toespreken. Hij zal ook een baseballwedstrijd tussen de Tampa Bay Rays en het Cubaanse nationale team bijwonen.  Exact vijftien maanden geleden kondigden beide landen aan de diplomatieke betrekkingen te herstellen. Het is van 1928 dat een Amerikaanse president in functie het eiland bezoekt. 

De Tijd sprak met Herman Portocarero, Europees ambassadeur in Havana, over het bezoek van Obama en de dooi in de relaties tussen Cuba en de VS. Lees het volledige interview hier.

In de aanloop naar Obama's bezoek aan Cuba werden zondag al tientallen dissidenten opgepakt in de hoofdstad Havana. Dat meldden meerdere opposanten zondag aan het Duitse persbureau DPA.

Ook in het kader van het pausbezoek in september 2015 waren er arrestaties. Veelal zijn dat intimidatiepogingen en worden de actvisten al na enkele uren vrijgelaten. In dit geval kunnen zij echter ook tot na de terugkeer naar huis van Obama dinsdag blijven vastzitten. 

President Obama treedt op in Cubaans komisch programma

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect