Advertentie

20.000 Syriërs verzamelen bij Turkse grens

Syriërs bij de Turkse grensovergang, op zo'n 50 kilometer van Aleppo. ©AFP

Na een groot offensief in Aleppo vluchtten duizenden Syriërs naar de Turkse grens. Turkije spreekt van 15.000 personen, de Verenigde Naties van 20.000.

De Turkse premier Ahmet Davutoglu had eerder op vrijdag al aangegeven dat een massa vluchtelingen op weg was richting zijn land. Ze vertrokken uit Aleppo nadat daar er een Syrisch-Russisch offensief van start was gegaan

©Mapmaker

Aleppo - ooit Syriës grootste stad - ligt op minder dan 50 kilometer van de Turkse grens. De stad kreeg het de voorbije jaren bijzonder zwaar te verduren. Van grote delen van de stad blijft helemaal niets meer over. Het offensief van de voorbije dagen was een nieuwe klap voor de overblijvende inwoners.

Volgens de VN staan er momenteel 20.000 vluchtelingen te wachten bij de Syrisch-Turkese grensovergang. Turkije spreekt van minstens 15.000. Dat meldt de BBC. 

De vluchtelingen die nu bij de grens staan mogen niet meteen Turkije binnen. Het land voorziet hen wel van eten en tenten. Hulporganisaties doen ook het mogelijke, maar kunnen gezien de oorlogsomstandigheden maar beperkt ingrijpen. Amnesty International roept Turkije op om de vluchtelingen binnen te laten.

Het lijkt erop dat met de recente aanvallen een nieuw en grootschalig offensief is begonnen van het Syrische regime om Aleppo weer in handen te krijgen. Damascus raakte de controle over Aleppo grotendeels helemaal kwijt. Zowel de overheid als tal van islamistische groepen vechten er nu om de controle.

Dat Rusland mee aan boord is bij het nieuwe offensief, is geen geheim meer. Russische jets zouden dag en nacht bombarderen. De NAVO beschuldigt Rusland ervan de Syrische vredespogingen te ondermijnen door zijn militaire activiteiten. Maar ook Iran zou als bondgenoot van de Syrische regering bij het grootschalige offensief betrokken zijn.

Deze week nog werd in het Zwitserse Genève een poging ondernomen om vredesgesprekken in gang te zetten. Maar dat draaide op niets uit. De oppositie weigerde mee te praten zolang Rusland in samenwerking met het Syrische regime delen van het land bombardeert. De gesprekken werden on hold gezet.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud