Aanslag legt gastoevoer Iran aan Turkije plat

©REUTERS

Saboteurs hebben een pijpleiding aangevallen waardoor Iraans gas naar Turkije vloeit. Mogelijk is de Koerdische Arbeiderspartij (PKK) verantwoordelijk.

‘Er heeft gisterenavond laat een explosie plaatsgevonden door sabotage op ongeveer 15 kilometer van de grens met Iran’, zei de Turkse minister voor Energie dinsdagochtend. ‘De gastoevoer van Iran naar Turkije ligt daardoor stil.’ Jaarlijks vloeit er 10 miljard kubieke meter gas door de pijpleiding. Turkije is na Rusland zo de tweede grootste afnemer van Iraans gas.

©Mediafin/Mapbox/Openstreetmap

De aanval werd niet meteen opgeëist, maar er zouden wel aanwijzingen zijn dat de Koerdische Arbeiderspartij (PKK) erachter zit. Koerdische militanten hebben de pijpleiding de voorbije decennia al eerder aangevallen. En de voorbije dagen werden stellingen van de PKK aangevallen door Ankara.

Het conflict tussen de Turkse overheid en de Koerden is deze week in een stroomversnelling terechtgekomen. Na verschillende incidenten aan de Turks-Syrische grens voerde president Erdogan de ‘strijd tegen terrorisme’ op. In eerste instantie tegen terreurgroep Islamitische Staat, maar in dezelfde beweging ook tegen de PKK. Een lang vredesproces met de militante groep komt zo op de helling te staan.

Vandaag vindt in Brussel een NAVO-vergadering plaats die Turkije in spoed heeft samengeroepen vanwege de veiligheidssituatie aan de Turkse grenzen. Over het positieve effect van de Turkse strijd tegen IS lijken de andere lidstaten het eens. Maar het is uitkijken in welk mate Ankara steun zal krijgen in zijn opgevoerde strijd tegen de PKK

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud