Advertentie

Al-Jazeera moet van de antenne in Israël

Volgens Tel Aviv is het nieuws van al-Jazeera over het Israëlisch-Palestijns conflict gekleurd ©EPA

Israël wil de zender uit Qatar aan banden leggen. De lokale kantoren in Israël zouden dicht moeten en de perskaarten van journalisten die er in dienst zijn worden ingetrokken.

De Israëlische minister voor Communicatie, Ayoub Kara, maakte de intentie van Israël zondag bekend tijdens een persconferentie, waar de zender in kwestie niet welkom was. Zo snel het parlement samenkomt, zal het volgens de minister de wetten stemmen om van de sluiting een feit te maken.

Volgens Kara verdedigt al-Jazeera terrorisme. Tel Aviv baseert zich onder meer op de berichtgeving over de recente crisis over de Tempelberg. Israël voerde daar tijdlang controles uit op Palestijnen die wilden gaan bidden, wat leidde tot gewelddadig protest.

Volgens Kara is het nieuws van al-Jazeera over het Israëlisch-Palestijns conflict gekleurd. Eind juli had premier Benjamin Netanyahu al eens dezelfde bezorgdheden geuit.

Israël is niet het enige land waar de zender tegenwoordig onder vuur ligt. Saoedi-Arabië en Jordanië hebben al-Jazeera recent ook verboden, als deel van de boycot die een blok rond Riyad had afgekondigd tegenover Qatar.

Al-Jazeera bestaat sinds 1996 en betekende een televisierevolutie in het Midden-Oosten. Op de zender komen uitzonderlijk Israëlische politici aan bod en is kritiek op Arabische leiders mogelijk. De zender zou ook een rol hebben gespeeld in de doorbraak van de Arabische Lente, een reeks van volksprotesten tegen dictators in 2011.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud