Assad stuurt troepen naar Turkse grens

©EPA

De Koerden krijgen steun van het Syrische leger in hun strijd tegen Turkije.

De Koerden die in het noorden van Syrië in het defensief zijn gedrongen door de inval van het Turkse leger, krijgen steun uit onverwachte hoek. Het Syrische regime heeft troepen naar het noorden van het land gestuurd om de ‘Turkse agressie’ af te weren, zo meldt het Syrische persagentschap Sana.

De Koerden en het Syrische regime zouden onderhandelen over hoe ze samen de Turkse invasie kunnen opvangen.

 De Koerden krijgen daarmee steun van de troepen van de Syrische dictator Assad. Op een Russische legerbasis in Syrië hebben gesprekken plaatsgevonden tussen de Syrian Democratic Forces (SDF) die onder leiding staan van de Koerden en afgevaardigden van de Syrische regering. Dat heeft de Koerdische politicus Ahmed Suleiman verklaard aan het persagentschap Reuters.

De leiders van de Koerdische troepen stuurden een persbericht uit waarin ze de samenwerking met het Syrische leger in de Turkse grensregio bevestigen.

VS trekken zich terug

Terwijl de Turkse troepen zondag verder oprukten in de noordelijke grenszone van Syrië, maakte de Amerikaanse minister van Defensie bekend zo’n 1.000 manschappen terug te trekken uit de regio omdat de situatie ‘onhoudbaar’ is geworden.

De Amerikaanse president Donald Trump stuurt al langer aan op het terugtrekken van de Amerikaanse strijdkrachten uit het Syrische wespennest. Een week geleden al riep Trump een deel van de Amerikaanse troepen terug, die de Koerden steunden in hun strijd tegen terreurgroep Islamitische Staat (IS).

1.000
manschappen
De VS trekken zo'n 1.000 manschappen terug uit het noorden van Syrië omdat de situatie er 'onhoudbaar' is geworden.

De Franse president Emmanuel Macron, een van de belangrijkste partners in de door de VS geleide militaire coalitie tegen IS, riep zondagavond een noodkabinet samen om een antwoord te zoeken op de Turkse invasie in Noordoost-Syrië.

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan stuurde woensdag Turkse troepen naar de Syrische grenszone die zich uitstrekt over 350 kilometer. Naar eigen zeggen wil hij een veilige bufferzone van 30 kilometer breed installeren tussen Syrië en Turkije, maar het gebied is in handen van de Koerden die vrezen dat Turkije uit is op een Koerdische genocide.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect