Advertentie

België zet evacuaties uit Afghanistan stop

Mensen die uit Afghanistan geëvacueerd werden komen aan in Melsbroek. ©REUTERS

België gaat geen mensen meer evacueren van de luchthaven van Kaboel in Afghanistan. Dat maakte premier Alexander De Croo woensdagavond bekend.

De federale regering heeft woensdagavond 'in overeenstemming met andere Europese landen' beslist geen evacuaties meer uit te voeren uit Afghanistan. Sinds woensdagavond 21.30 uur zijn alle medewerkers van de operatie-Red Kite en de geëvacueerden verzameld in de Pakistaanse hoofdstad Islamabad, maakte premier De Croo bekend in een persbericht.

In de loop van de dag waren nog vijf vluchten uitgevoerd tussen Kaboel en Islamabad, maar door de situatie in Afghanistan werd beslist de evacuaties te beëindigen. Ons land heeft tot nog toe ongeveer 1.400 mensen geëvacueerd.

Missie mislukt

De situatie in en rond de luchthaven Kaboel verslechtert met de minuut. De taliban lieten verstaan tegen de massale evacuatie van Afghanen te zijn en het was nagenoeg onmogelijk geworden voor mensen die het land wilden verlaten om nog de luchthaven te bereiken. Verschillende landen, waaronder Turkije, zijn ook al begonnen met het terugtrekken van militairen van de luchthaven.

Eerder op de dag was al een geheime Belgische evacuatiemissie mislukt. Een bus met mensen die geëvacueerd zouden worden met een Belgische C-130 werd door een checkpoint van de taliban tegengehouden. Er zou zelfs geschoten zijn, waardoor de passagiers van de bus zich hebben verspreid en de luchthaven niet konden bereiken.

De regering plant donderdagochtend een persconferentie om meer informatie te geven over de details van de evacuatiefase en welke volgende stappen ze gaat zetten. Behalve premier De Croo zullen ook minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS), minister van Buitenlandse Zaken Sophie Wimès (MR) en staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V) daarop aanwezig zijn.

Amerikanen trekken zich terug

De Verenigde Staten, die de luchthaven van Kaboel beveiligen, houden vast aan hun deadline van 31 augustus om zich terug te trekken uit Afghanistan. Dat betekent dat de evacuatieoperatie bijna op zijn einde loopt, zeker omdat de militairen zelf nog op tijd uit Afghanistan moeten weg geraken samen met hun materiaal.

In totaal zouden al 88.000 mensen geëvacueerd zijn via de luchthaven van Kaboel. Volgens het Pentagon wachten nog 10.000 mensen op de luchthaven om weg te geraken.

Britten en Amerikanen adviseren landgenoten luchthaven Kaboel te vermijden

De Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk waarschuwen voor de dreiging van een terroristische aanslag op de luchthaven van Kaboel, zo bericht de Britse zakenkrant Financial Times.

Omwille van die dreiging drukt de Amerikaanse ambassade in Kaboel landgenoten die al op de luchthaven zijn op het hart om onmiddellijk te vertrekken. Een gelijkaardige boodschap kwam er van het Verenigd Koninkrijk, dat spreekt over ‘een blijvend en groot gevaar’ van een terroristische aanslag en mensen met de Britse nationaliteit adviseert om niet naar de luchthaven van Kaboel te reizen.

De Amerikaanse en Britse richtlijnen kwamen er nadat eerder al NAVO-topman Jens Stoltenberg had gewaarschuwd dat het risico van een terreuraanslag op de luchthaven met de dag toeneemt. Stoltenberg zei nog dat er dagelijks zo’n 20.000 mensen per dag per vliegtuig uit Afghanistan worden geëvacueerd.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud