Derde staakt-het-vuren in Jemen meteen geschonden

Houthi rebellen hadden van bij het begin hun twijfels over de wapenstilstand. ©EPA

De wapens in het Arabische land hadden vijf dagen dagen moeten zwijgen, zodat inwoners voedsel en noodhulp konden krijgen. Maar de gevechten gingen de hele nacht door.

Het was de coalitie onder leiding van Saudi-Arabië die de wapenstilstand had uitgeroepen. Die coalitie steunt de Jemenitische regering van president Abd-Rabbu Mansour Hadi. Hadi, intussen in ballingschap, vecht een strijd uit met de sjiitische Houthi-rebellen, die op de steun van Iran kunnen rekenen. De rebellen kregen de laatste maanden grote delen van Jemen in handen.

De vraag was of de Houthi’s zouden deelnemen aan de wapenstilstand. De groep klaagde dat ze slecht geïnformeerd was over de plannen om de wapens neer te leggen, waardoor het bestand van bij het begin wankelde.

Vlak voordat het staakt-het-vuren vannacht van kracht had moeten worden, werden bovendien nog minstens tien Houthi-rebellen gedood bij een aanval op verschillende voertuigen. Als revanche nam de groepering Taiz, de derde stad van het land, onder vuur. Daardoor kwam van het bestand uiteindelijk helemaal niets in huis. Een oproep van de secretaris-generaal van de VN, Ban Ki-moon, om de wapens op te bergen, werd genegeerd.

Het is al de derde poging om een wapenstilstand af te kondigen in Jemen. Twee weken geleden werd na bemiddeling van de Verenigde Naties nog een bestand overeengekomen voor een week. Maar ook die afspraak werd na enkele uren alweer verbroken.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud