Advertentie

Erdogan: 'EU steunt terrorisme'

Een pro-Koerdische betoging in Keulen zaterdag na de arrestatie van enkele volksvertegenwoordigers van de HDP in Turkije. ©AFP

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan beschuldigt Europa ervan het terrorisme te steunen. Hij zei dat na buitenlandse kritiek op zijn harde aanpak van de pro-Koerdische oppositiepartij HDP.

'En dat ze mij een dictator noemen daar, gaat bij mij het ene oor in en het andere weer uit', aldus nog Erdogan na felle kritiek uit westerse hoek sinds de arrestatie van verschillende volksvertegenwoordigers van de oppositiepartij HDP vrijdag. Hoewel de verboden Koerdische Arbeiderspartij (PKK) als terroristische organisatie bekendstaat, kan ze daar ongehinderd haar gang gaan', zei de Turkse president. Volgens de president is elk wapen dat bij de PKK in beslag wordt genomen van westerse afkomst.

De oppositiepartij HDP kondigde aan dat ze haar activiteiten in het Turkse parlement op een laag pitje zal zetten, nadat vrijdag verschillende van haar volksvertegenwoordigers werden opgepakt. 'Maar dat wil niet zeggen dat we niet meer aanwezig zullen zijn in het parlement', verduidelijkte de HDP. De twee voorzitters van de HDP, Selahattin Demirtas en Figen Yüksekdag, zitten sinds dit weekend in de gevangenis op beschuldiging van terrorisme. 

Tegen de arrestatie van de HDP-volksvertegenwoordigers rees dit weekend internationaal protest, zowel op straat als in de politieke cenakels. De HDP schreef in 2015 geschiedenis door als eerste Koerdische partij de kiesdrempel van 10 procent te halen en zo haar intrede deed in het parlement. Volgens Erdogan onderhoudt de HDP banden met de PKK, maar dat ontkent de HDP. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud