Hamas roept op tot Palestijnse opstand

Ismail Haniyah, de leider van Hamas, roept de Palestijnen op in opstand te komen tegen Israël. ©AFP

De Palestijnse Hamas-leider Ismail Haniyah heeft donderdag opgeroepen tot een nieuwe opstand of intifada tegen Israël.

Haniyah deed de oproep in een reactie op het besluit van de Amerikaanse president Donald Trump om Jeruzalem als hoofdstad van Israël te erkennen. 'We werken aan een nieuwe intifada tegen de zionistische vijand', zei hij.

Haniyah sprak van een Amerikaanse 'oorlogsverklaring'. De leider van de radicale Palestijnse beweging Hamas riep op vanaf vrijdag in opstand te komen. 'Laat 8 december de eerste dag zijn van de intifada tegen de bezetter.'

De beslissing van Trump zette wereldwijd kwaad bloed. De president doorbrak de consensus dat het aan de Israëli's en de Palestijnen is om de status van Jeruzalem vast te leggen in de onderhandelingen over een vredesakkoord.

'Jeruzalem wordt gekidnapt'

Trumps demarche dreigt dat vredesproces onderuit te halen. 'Jeruzalem wordt gekidnapt en weggerukt van ons', zei Haniyah in zijn oproep voor een intifada.

De Palestijnen kwamen in 1987 voor de eerste keer in opstand tegen de Israëlische bezetting, tot in 1993 het Oslo-akkoord werd ondertekend. Dat akkoord bleef grotendeels dode letter, waarop in 2000 een nieuwe opstand uitbrak.

Ook elders in de wereld dreigt de demarche van Trump het geweld aan te wakkeren. In Irak liet een sjiitische militie weten dat Amerikaanse militairen een gelegitimeerd doelwit zijn. 

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan waarschuwde al dat Trump in de kaart van terroristische groepen speelt. De Amerikaanse regering maande al haar ambassades aan uiterst waakzaam te zijn.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content