IS-'hoofdstad' Raqqa na vier maanden gevallen

Een lid van de SDF-milities in een stuk heroverd, maar vernield Raqqa. ©REUTERS

Door de VS gesteunde Syrische milities hebben dinsdag na een maandenlange strijd Islamitische Staat (IS) verdreven uit de Syrische stad Raqqa.

Dat verklaarden dinsdag zowel het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten, dat zich doorgaans op lokale bronnen baseert, als de milities. 'De militaire operaties in Raqqa zijn afgelopen. De stad is helemaal onder controle', zei Talal Sello, een woordvoerder van de Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF). 

Een ooggetuige vertelde aan het persbureau Reuters dat strijders een vlag van de Koerdische YPG, de sterkste militie van de SDF, plantten in het midden van het stadion in de stad. Dat was een van de laatste stukjes Raqqa die IS nog in handen had.

Militieleden vieren de overwinning in de straten van de stad, die zware schade opliep. De strijd kostte volgens het Observatorium bovendien het leven aan 3.250 mensen, van wie 1.130 burgers. In die laatste groep vielen 270 kinderen te betreuren.  

Mijnen

Rojda Felat, de commandant van de Raqqa-campagne van de SDF, benadrukt wel dat zijn troepen nog op zoek zijn naar 'eventuele verschanste jihadisten en achtergelaten mijnen', samen met boobytraps een van de handelsmerken van IS als de terreurorganisatie een gebied moet opgeven. 

De SDF heroverden dinsdag behalve het stadion ook een ziekenhuis, de enige andere plaats waar tientallen IS-strijders zich nog verschansten. Bij de gevechten vielen tientallen doden. De SDF verloren ook manschappen, onder meer door mijnen. In het stadion vonden de SDF verbrande wapens en documenten.  

Klap

De milities begonnen in juni een offensief om Raqqa te heroveren op IS. De val betekent een symbolisch zware klap voor de jihadi's omdat Raqqa meer dan drie jaar de facto de hoofdstad was van het zelf uitgeroepen kalifaat van de terreurorganisatie.

IS hield er overwinningsparades en Raqqa gold ook als uitvalsbasis voor terreuracties in het buitenland. Het was bovendien de eerste grote stad die de groep kon veroveren, in 2014.

IS is in Syrië teruggedrongen tot een strook van de vallei van de Eufraat en de omringende woestijn. Ook uit Irak is de organisatie bijna verjaagd. Daar moest IS onlangs de belangrijke stad Mosoel prijsgeven.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud