IS voert Britse gijzelaar weer op in propagandavideo

Volgens IS halen de inspanningen van de internationale coalitie boven Kobani maar weinig uit. ©AFP

In een video die IS op het internet deelde, verklaart de Britse gijzelaar John Cantlie onder dwang dat de fundamentalisten aan de winnende hand zijn in de Turks-Syrische grensstad Kobani.

Sinds de Britse fotograaf in november 2012 door IS werd gevat, is het al de zesde keer dat de man als spreekbuis voor de terroristische organisatie wordt gebruikt. Voor het eerst is Cantlie gekleed in het zwart, en niet in een oranje pak zoals eerder het geval was.

De video met Cantlie zou zijn opgenomen in Kobani, de grensstad tussen Syrië en Turkije, waar nu al verschillende weken een strijd woedt tussen IS langs de ene kant en Koerdische strijders met dekking van de internationale coalitie langs de andere kant.

In de nieuwe video verklaart Cantlie dat de bombardementen van de coalitie maar weinig uithalen, en dat IS aan de winnende hand is in de stad. ‘Er is geen media in de stad’, verklaart hij. ‘Dus nieuwsorganisaties halen hun informatie van Koerdische strijders en van het persagentschap van het Witte Huis. Die hebben er natuurlijk geen baat bij te vertellen hoe het er op het terrein echt aan toe gaat.’

De voorbij maanden stuurde IS al verschillende andere video’s de wereld in waarin op uiterst brutale wijze twee Britten en twee Amerikanen werden onthoofd.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud