Internationale steun voor Libanon komt op gang

Macron brengt een bezoek aan de getroffen zone in Beiroet. ©AFP

In het zog van Frans president Emmanuel Macron, die donderdag een bezoek brengt aan het getroffen land, komt internationale noodhulp voor Libanon op gang.

De Franse president werd vanochtend verwelkomd door de Libanese president Michel Aoun op de internationale luchthaven van Beiroet. Macron bezoekt het land, waar Frankrijk vroeger de voogdij over had, om de schade op te meten na de ontploffing in de haven van Beiroet.

Steeds meer lijkt het erop dat de ontploffing veroorzaakt is door een brand nabij de loods waar ammoniumnitraat opgeslagen lag. De explosie eiste al het leven van minstens 135 mensen, onder hen twee Belgen. De Libanese overheid schat de schade op 10 tot 15 miljard dollar.

Noodhulp

De Franse regering zei noodhulp toe en zal vliegtuigen met hulpverleners, medisch materiaal en een mobiel hospitaal naar Libanon sturen. In het kielzog van Frankrijk snelt de internationale gemeenschap toe met noodhulp. De EU stuurt brandweermannen, speurhonden en materiaal om mensen vanonder het puin te halen. Het Verenigd Koninkrijk belooft een humanitair steunpakket van 6,6 miljoen pond en ook Rusland zendt een mobiel hospitaal. Zelfs Israël, dat op gespannen voet met Libanon leeft, belooft noodsteun.

De ramp is een symptoom van een land dat al langer in puin ligt. Libanon verkeert in een lamentabele politieke, economische en financiële toestand. De noodhulp die tot nu op gang komt, is gericht op de reddingswerken. 'Nu is de prioriteit vooral onvoorwaardelijke hulp aan de bevolking', zei Macron.

Extra humanitaire steun voor het land wordt evenwel geen free lunch. Macron hintte er al op dat diepgaande politieke en economische hervormingen nodig zijn, wil het land financiële steun genieten van de internationale gemeenschap. 'Als geen hervormingen volgen, zal Libanon verder afzakken', aldus de Franse president.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud