Advertentie

Israël negeert VN-veroordeling voor 'buitensporig geweld'

De Verenigde Naties keuren het Israëlische geweld op Palestijnse betogers af. ©AFP

Sinds betogingen in Gaza eind maart de kop opstaken, zijn al 42 Palestijnen gedood volgens het VN-Commissariaat voor de Mensenrechten.

Het Commissariaat van de Mensenrechten in Genève heeft in scherpe bewoordingen het geweld dat Israël gebruikt tegen Palestijnse protestanten veroordeeld. Volgens de Verenigde Naties zijn al 42 Palestijnse doden en 5.500 gewonden gevallen in vier weken tijd. Aan Israëlische kant vielen nog geen slachtoffers.

'Het is moeilijk voor te stellen dat kinderen, zelfs zij die stenen gooien, een imminente bedreiging zijn voor de zwaar beschermde Israëlische soldaten om gedood of verwond te worden,' zegt Hoog Mensenrechtencommissaris van de VN, Zeid Ra'ad al-Hoessein. Hij voegde er nog aan toe dat het Israel door zijn acties het humanitair volkerenrecht kan schenden.

Enkele uren na de VN-verklaring hebben Israëlische soldaten wel traangas afgevuurd op Palestijnse betogers. Het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken had geen commentaar, maar liet eerder al weten dat het alleen zijn grenzen beschermt en dat de troepen de 'rules of engagement' volgen.

Sinds eind maart betogen elke vrijdag tienduizenden Palestijnen in de Gazastrook bij de grens met Israël. De protesten, omgedoopt tot de 'Great March of Return', zijn bedoeld om de eis om Palestijnen vluchtelingen terug te laten keren naar hun dorpen die ze bij de oprichting van Israël in 1948 moesten verlaten, kracht bij te zetten. De betogingen zullen hun hoogtepunt bereiken op 15 mei, de dag dat Israël onafhankelijk werd.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud