Advertentie

Koning Abdullah van Saudi-Arabië overleden

Koning Abdullah in 2009 met Amerikaans president Barack Obama. ©AFP

Op negentigjarige leeftijd is de koning van Saudi-Arabië overleden. Zijn functie wordt tijdelijk overgenomen door zijn halfbroer Salman bin Abdulaziz. Dat laat de staatszender van de oliestaat weten.

Begin januari werd duidelijk dat Abdullah tijdelijk aan de beademing had gelegen nadat hij een longontsteking had opgelopen. Hij werd daarvoor op 30 december opgenomen in het ziekenhuis, waar een longontsteking bij hem werd vastgesteld.

Abdullah gebruikte de natuurlijke rijkdom van zijn land om economische groei aan te zwengelen en zo het hoofd te bieden aan een werkloosheidsgraad van 12 procent aan het begin van zijn regeerperiode. Onder zijn bewind gingen vrouwenrechten er lichtjes op vooruit (al mogen de meesten nog steeds niet autorijden). Persvrijheid werd dan weer aanzienlijk ingeperkt. Met de ruggesteun van de grootmoefti, de hoogste religieuze leider in zijn land, sloeg hij dissidenten hardhandig neer en werden straatprotesten verboden in naam van de Islam.

Abdullah stond bekend als een voorzichtige hervormer, die een evenwicht zocht tussen de oude tradities van zijn land en de eisen van de Westerse landen. Op z'n minst twee keer zou hij aan de Amerikaanse president Obama gezegd hebben dat diens inspanningen om democratie te bevorderen in het Midden-Oosten ronduit gevaarlijk waren.

130 miljard
Tijdens het tumult van de Arabische lente pompte Abdullah 130 miljard dollar in de economie om zo de gemoederen te bedaren.

Het oliegeld van zijn westerse afnemers bleek ook nuttig tijdens de Arabische lente, een reeks opstanden in verschillende islamitische landen. Abdullah kon toen de vrede bewaren door een goeie 130 miljard dollar in de economie te pompen en daarmee zo'n 500.000 goedkope huizen te bouwen. Het koningshuis beschikte jarenlang over voldoende oliegeld om ongenoegen in de maatschappij af te kopen. Het overlijden van de vorst komt op een moment dat de olieprijs sterk is gedaald.

Levensloop

Abdullah was sinds 2005 officieel koning, maar had toen eigenlijk al tien jaar de macht over de oliestaat in handen. De koning loodste het oerconservatieve land door turbulente tijden. Vroomheid en pragmatisme kenmerkten zijn beleid.

Abdullah veranderde het koninkrijk, heel voorzichtig en heel langzaam. Hij deed dat niet geheel uit vrije wil. De aanslagen van 11 september 2001 op New York en Washington leidden tot zware Amerikaanse druk om extremistische uitwassen binnen zijn land aan te pakken. Aanslagen van aanhangers van al-Qaeda deden het Saudische regime daarna beseffen dat het moest veranderen om te overleven.

Kroonprins Abdullah nam eind 1995 de macht over, nadat zijn halfbroer, koning Fahd, was getroffen door een beroerte. Die machtswissel werd enige tijd later formeel teruggedraaid, maar toch bleef Abdullah de facto het land regeren. In de jaren daarna vertegenwoordigde hij Saudi-Arabië op diverse buitenlandse bijeenkomsten en reisde hij door Europa, de Verenigde Staten en Japan.

Abdullah ibn Abdul Aziz al-Saud werd in 1924 geboren als dertiende zoon van de circa 38 zonen die koning Abdul Aziz bin Abd al-Rahman bin Faisal al-Saud, grondlegger van Saudi-Arabië, verwekte bij een schare aan echtgenotes.

Hij gold als conservatief en vroom en als aanzienlijk minder corrupt dan voorganger koning Fahd. Abdullah was een pleitbezorger van nauwere samenwerking met andere Arabische staten.

Abdullah was getrouwd met vier vrouwen, maar had er zeker 25 verstoten. Hij was gezegend met zeven zonen en vijftien dochters.

Abdullah was sinds 2005 officieel koning, maar eigenlijk was hij toen al tien jaar aan de macht. Eind 1995 nam hij namelijk de macht over, nadat zijn halfbroer, koning Fahd, was getroffen door een beroerte.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud