Mahmoud Abbas vraagt aansluiting Palestina bij Internationaal Strafhof

Mahmoud Abbas ©EPA

De Palestijnse president Mahmoud Abbas heeft woensdag het Statuut van Rome ondertekend, wat erop neerkomt dat hij de aansluiting van Palestina vraagt bij het Internationaal Strafhof (ICC).

Hij doet dat minder dan 24 uur na de verwerping van een Palestijnse resolutie in de VN-Veiligheidsraad die vroeg om het einde van de Israëlische bezetting van Palestijnse gebieden tegen het einde van 2017. De ondertekening van de tekst was woensdag live te volgen op de televisie.

Het Statuut van Rome is het oprichtingsstatuut van het Internationaal Strafhof en als Palestina lid zou worden, zou dat de Palestijnen toelaten Israëlische verantwoordelijken te vervolgen voor de 'oorlogsmisdaden' waarvan zij hen beschuldigen, onder meer op de Gazastrook. Dat Palestijnse gebied is getekend door drie oorlogen in zes jaar tijd.

Abbas ondertekende in totaal een twintigtal internationale conventies, die allemaal betrekking hebben op 'oorlogsmisdaden' en 'misdaden tegen de menselijkheid'.

Een hooggeplaatste Palestijnse diplomate, Hanan Ashrawi, verklaarde aan het Britse persagentschap Reuters dat de Palestijnen het beu zijn 'mister Nice Guy' te spelen 'terwijl de mogelijkheid op een tweestatenoplossing wegdeemstert'. Abbas heeft geen plannen om op korte termijn een formele klacht tegen Israël in te dienen bij het Strafhof, voegde ze eraan toe, maar zijn demarche is wel bedoeld 'als een duidelijk signaal aan Israël en de internationale gemeenschap dat Israël zijn oorlogsmisdaden - en dan vooral het bouwen van nieuwe nederzettingen - moet stopzetten'.

De Israëlische eerste minister Benjamin Netanyahu reageerde afwijzend op het initiatief van Abbas. Het is niet zozeer Israël, maar wel de Palestijnse Autoriteit van Abbas die het Internationaal Strafhof moet vrezen, zei hij. Die Autoriteit 'heeft een regering gevormd met het als terroristisch erkende Hamas dat, net als Islamitische Staat (IS), oorlogsmisdaden begaat'.

Washington noemde de ondertekening van het Statuut van Rome 'contraproductief'. Het zou kunnen dat de gewraakte resolutie over enkele dagen, wanneer de samenstelling van de Veiligheidsraad gewijzigd is, opnieuw wordt ingediend. De tekst, die door Jordanië werd ingediend omdat Palestina wel VN-waarnemerstaat is maar geen lid van de Veiligheidsraad, haalde dinsdag acht stemmen voor, amper een stem te weinig. Bij negen stemmen had de Verenigde Staten als permanent lid zijn veto moeten gebruiken, wat voor de Palestijnen hoe dan ook een morele overwinning zou geweest zijn.

Lees verder

Gesponsorde inhoud

Partner content