Palestijnen staken broederstrijd

De Palestijnse premier Rami Hamdallah (rechts) schudt de hand van Ismail Haniyeh, het hoofd van Hamas. ©REUTERS

De rivaliserende fracties Fatah en Hamas hebben zich na tien jaar verzoend.

Onder Egyptische bemiddeling hebben de Palestijnse organisaties Hamas en Fatah in Caïro een akkoord tot verzoening bereikt. Donderdagmiddag zouden ze meer details bekend maken over de deal.

De islamisten van Hamas, dat door Israël, de VS en de EU als een terreurorganisatie bestempeld wordt, grepen na een bloedige broederstrijd met aanhangers van Fatah in 2007 de macht over de Gazastrook. Fatah, de seculiere partij van Palestijns president Mahmoud Abbas en wijlen Yasser Arafat, bestuurt de Westelijke Jordaanoever.

Vorige maand verraste Hamas met de mededeling de macht in Gaza opnieuw te willen delen met Fatah, vooral inzake veiligheid en grenscontroles. Zo zouden 3.000 Fatah-aanhangers toetreden tot de politiemacht in Gaza.

Mogelijk zoekt Hamas zo een uitweg uit het steeds grotere isolement van de Gazastrook. Sinds de radicale beweging het gebied overnam, voerde ze drie oorlogen met Israël. Samen met Egypte heeft Israël de grenzen van Gaza zowat dichtgespijkerd, met zware economische gevolgen. Ook lijdt Hamas onder de regionale boycot tegen Qatar, zijn belangrijkste donor.

In mei publiceerde het een nieuw manifest, waarin Hamas voor het eerst sinds zijn oprichting in 1987 niet langer de vernietiging van Israël expliciet nastreeft. Niettemin blijft de scepsis over Israëlisch-Palestijnse vredesgesprekken enorm, net als over de slaagkansen van een verzoening met Fatah. Beide groeperingen vormden in 2014 al eens een regering van nationale eenheid, maar in de praktijk kwam daar weinig van terecht.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content