Saoedi-Arabië laat voortaan vrouwen toe auto te rijden

Vrouwen in Saoedi-Arabië gaan met de auto mogen rijden. ©REUTERS

Het wahabitische koninkrijk Saoedi-Arabië heeft laten weten dat het voortaan vrouwen zal toelaten auto te rijden en verordende de regering ertoe dezelfde rijbewijzen als mannen uit te vaardigen aan vrouwelijke automobilisten.

Koning Salman gelastte ook dat er een commissie van verschillende ministeries moet worden opgericht die de nodige procedures moet uitwerken voor het verstrekken van dergelijke rijbewijzen.

Saoedische vrouwen waren door het rijverbod genoodzaakt om beroep te doen op andere vervoersmiddelen om zich te verplaatsen. Dat hield ook economische kosten in. Volgens een vooraanstaande Saoedische prins, Alwaleed bin Talal, verdwenen er miljarden dollars uit de economie van het koninkrijk omdat vrouwen buitenlandse chauffeurs betaalden om hen te vervoeren.

Alaweed berekende dat een gezin maandelijks gemiddeld 1.000 dollar aan chauffeurs besteedt. De prins zei dat vrouwen toelaten om te rijden dan ook noodzakelijk was gezien de 'economische omstandigheden'.

Voetbalstadion

Het is al de tweede keer in nog geen week tijd dat in Saoedi-Arabië opmerkelijke toegevingen worden gedaan aan de vrouwen. Zo mochten ze afgelopen weekend voor het eerst in een voetbalstadion binnen naar aanleiding van de festiviteiten voor de nationale feestdag.

De versoepeling van de wetgeving op vrouwen zou dan ook passen in de 'Vision 2030'-hervormingen die het land voor ogen heeft. Met dat plan wil het land de economie minder afhankelijk maken van olie om meer jongeren tewerk te kunnen stellen.

Anderzijds wordt er meer nadruk gelegd op de vrijetijdsbesteding in het land. De Saoedi's hopen zo om het geld dat normaal gezien in de buurlanden wordt uitgegeven aan luxe en entertainment binnen de eigen Golfstaat blijft.

Tot nog toe was het ultraconservatieve koninkrijk het enige land ter wereld waar vrouwen niet mochten autorijden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content