Situatie rond Palestijnse families in Jeruzalem blijft gespannen

Het conflict in Jeruzalem gaat over gronden in de wijk Sheikh Jarrah. ©EPA

In Oost-Jeruzalem blijft de situatie onrustig door de aanstaande uitzetting van tientallen gezinnen. Op het Moskeeplein zijn Palestijnen en Israëlische politieagenten maandag opnieuw slaags geraakt.

Alles draait rond de mogelijke gedwongen onteigening van Palestijnse gezinnen ten voordele van joodse kolonisten in de wijk Sheikh Jarrah. De Israëlische rechtbank stelde dit weekend een cruciale hoorzitting over het lot van de families uit.

De hoorzitting zou normaal maandag moeten plaatsvinden. 'Gezien de huidige context en op vraag van de procureur-generaal, is de hoorzitting van morgen geannuleerd', zegt het Israëlische ministerie van Justitie zondag in een persbericht. Een nieuwe datum 'zal binnen dertig dagen worden beslist'.

Honderden Palestijnen wierpen met projectielen, waarop de Israëlische ordetroepen flitsgranaten, rubberkogels en traangas inzetten.

Vrijdagavond vielen al meer dan 200 gewonden bij botsingen tussen demonstranten en de Israëlische politie op het Moskeeplein. Maandag kon een journalist van het Franse persbureau AFP vaststellen hoe honderden Palestijnen met projectielen wierpen, waarop de Israëlische ordetroepen flitsgranaten, rubberkogels en traangas inzetten in een poging de demonstranten uiteen te drijven.

De vrees bestaat dat het de hele dag tot onlusten zal leiden. In Israël is het 'Jeruzalemdag', een nationale feestdag waarop gevierd wordt dat Oost-Jeruzalem tijdens de Zesdaagse Oorlog van 1967 in Israëlische handen viel. Uit vrees voor geweld heeft de Israëlische politie joden verboden om bij vlaggenmarsen door de Oude Stad ook de Tempelberg te bezoeken.

Aanslagen

Begin dit jaar oordeelde de rechtbank nog in het voordeel van de joodse families, die erop wezen dat de grond in de wijk was aangekocht door hun familie voor 1948, dus voor de oprichting van Israël. Maar deze uitspraak leidde tot protest bij de Palestijnen, die volgens de wet geen aanspraak kunnen maken op gronden uit die periode. De islamistische organisatie Hamas dreigde zelfs met aanslagen tegen Israël indien de Palestijnen hun huis zouden moeten verlaten.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud