'Tientallen doden door gifaanval Douma'

Een beeld van vorige week uit het conflictgebied. ©AFP

Bij een aanval met mogelijk giftige chemicaliën in het Syrische Douma zouden zaterdagavond minstens honderd mensen om het leven zijn gekomen.

Verschillende hulporganisaties toonden zaterdagavond beelden van mensen die in kelders door een gifaanval gestikt zouden zijn en meldt dat het aantal slachtoffers drastisch oploopt. 

De Syrische rebellengroep Jaish al-Islam beschuldigde regeringstroepen zaterdag van het gooien van een bom met giftige chemicaliën op burgers in Douma, de laatste rebellenstad in Oost-Ghouta. 'Het regime van Assad en zijn bondgenoten gaan door met hun misdaden', vertelde de militaire woordvoerder van de rebellen Hamza Birqdar aan al-Hadath TV. Volgens de rebellen zijn meer dan duizend mensen gewond geraakt.

Het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten, een oorlogsmonitor in Groot-Brittannië, meldde elf doden in de stad als gevolg van verstikking door rook, na aanvallen door Syrische gevechtsvliegtuigen. De organisatie kon niet bevestigen dat chemische wapens zijn gebruikt. Syrische staatsmedia ontkenden dat er chemische aanvallen zijn uitgevoerd. Volgens de regering zijn de beschuldigingen vals.

Verenigde Staten

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken volgt de 'verontrustende berichten' op over een 'mogelijke nieuwe chemische aanval, deze keer op een ziekenhuis in Douma'. Dat zegt woordvoerster Heather Nauert. 

'Berichten van een aantal contacten en medisch personeel wijzen op een mogelijk erg hoog aantal slachtoffers, onder wie ook families die aan het schuilen waren', zegt Nauert.

'Deze berichten zijn, als ze worden bevestigd, afschuwelijk en vergen een onmiddellijk antwoord van de internationale gemeenschap', aldus de woordvoerster, die erop wijst dat het Syrische regeringsleger in april vorig jaar ook al meer dan 100 mensen doodde met saringas in het Syrische dorpje Khan Shaykhun.

Rusland

Bij het Russische leger klinkt het dat Syrië geen chemische wapens heeft ingezet. 'We ontkennen deze informatie stellig', zo reageert generaal-majoor Joeri Jevtoesjenko. 'We zijn bereid om, van zodra Doema bevrijd is, onmiddellijk een team van Russische experts ter plaatse te sturen om gegevens te verzamelen die aantonen dat deze verklaringen vals zijn', zo klinkt het.

Intussen voert het Syrische leger zondagochtend opnieuw luchtaanvallen uit op Douma, zo zegt het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten. Volgens Syrische media heeft de regering ook de onderhandelingen met de rebellen over een terugtrekking uit Douma hervat.  

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud