Trump gooit diplomatieke bom in Midden-Oosten

Amerikaans president Donald Trump. ©AFP

De Arabische wereld laakt dat de Amerikaanse president Jeruzalem wil erkennen als hoofdstad van Israël.

De Verenigde Staten erkennen Jeruzalem als hoofdstad van Israël. Die boodschap zal de Amerikaanse president Donald Trump woensdagavond bekendmaken, melden verschillende media op basis van medewerkers van het Witte Huis. De Amerikaanse ambassade zal ook van Tel Aviv naar Jeruzalem verhuizen.

Trump ziet de demarche als een 'erkenning van de realiteit', omdat Jeruzalem sinds de oprichting van het moderne Israël als de facto hoofdstad fungeert. De internationale gemeenschap erkent dat echter niet. Al tientallen jaren ijveren de Verenigde Naties ervoor dat de status van Jeruzalem in vredesonderhandelingen tussen Israëli's en Palestijnen wordt vastgesteld.

Oost-Jeruzalem zou dan de hoofdstad van een onafhankelijk Palestina worden. Het Arabische Oost-Jeruzalem is echter sinds de Zesdaagse Oorlog in 1967 door Israël bezet.

Waarschuwing

Trumps ingreep dreigt dan ook een diplomatieke bom te gooien in het immer licht ontvlambare Midden-Oosten, en ontlokt ook in het Westen kritiek. Gevreesd wordt dat de president met zijn demarche het Israëlisch-Palestijnse vredesproces in gevaar brengt en de stabiliteit en de veiligheid in de regio bedreigt.

Volgens Mahmoud Abbas, de president van de Palestijnse Autoriteit, 'boort Trump elke kans op een vredesproces de grond in'. Turkije waarschuwde dat het de relaties met Israël opblaast als Trump zijn zin doordrijft.

Ook de Saoedische koning Salman, zijn Jordaanse collega Abdullah en de Europese Unie waarschuwden de Amerikaanse president voor de verstrekkende gevolgen van een verhuizing van de Amerikaanse ambassade. Frans president Emmanuel Macron belde maandag nog met Trump over de kwestie, maar blijkbaar tevergeefs. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content