Trump wil troepen uit Syrië terugtrekken

Er zijn momenteel zo'n 2.000 Amerikaanse militairen in Syrië. ©AFP

Volgens de president is het doel van de Amerikaanse aanwezigheid in Syrië bereikt nu de terreurgroep Islamitische Staat uitgeschakeld is.

De Verenigde Staten bereiden zich voor om hun troepen terug te trekken uit Syrië, waar ze samen met de Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF) tegen de terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) vechten. Dat meldden bronnen uit het Pentagon aan de krant The Washington Post. Het gaat om ruim 2.000 militairen.

Washington bevestigt het besluit om de troepen terug te halen. President Donald Trump schreef woensdag al op Twitter dat het doel van de Amerikaanse missie in Syrië bereikt is. 'We hebben IS in Syrië uitgeschakeld, mijn enige reden om daar tijdens het Trump-presidentschap te zijn', schreef hij.

Trump heeft al meermaals gezegd dat hij de campagne tegen IS in Syrië wil beëindigen omdat hij de missie te duur en gevaarlijk vindt. 

Lastige papieren

Volgens The Wall Street Journal werden de bondgenoten in de regio van de beslissing op de hoogte gebracht. Trump had vorige week onder meer een telefoongesprek met de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. 

De Amerikaanse terugtrekking dreigt de Koerdische bondgenoten in Syrië in lastige papieren te brengen. Turkije beschouwt hen als de Syrische tak van de verboden Koerdische Arbeiderspartij PKK en kondigde een militaire campagne tegen hen aan.

Medewerkers van het ministerie van Defensie vrezen daarnaast dat Syrië door een Amerikaanse terugtrekking wordt overgelaten aan Rusland en Iran. Ze betwisten ook dat IS verslagen is en vragen dat de Amerikaanse aanwezigheid verlengd wordt.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect