Turkije: 'Geen grondtroepen naar Syrië'

Bij een betoging tegen de Turkse militaire actie tegen de Koerden clashten zaterdag in Istanboel linkse militanten met de politie ©AFP

Turkije is niet van plan grondtroepen naar Syrië te sturen om de terreurgroep Islamitische Staat (IS) te bestrijden. Dat zei de Turkse premier, Ahmet Davutoglu, maandag. De Turkse autoriteiten pakten maandagmorgen bij verschillende raids tientallen strijders van Islamitische Staat en Koerdische militanten op.

Turkije lijkt vast van plan de terreurgroep Islamitische Staat (IS) en de buiten de wet gestelde Koerdische Arbeiderspartij (PKK) een zware klap toe te brengen. Maandagmorgen voerden de ordetroepen opnieuw grootschalige operaties tegen IS-leden en PKK-militanten.

'Bij die raids zijn tientallen mensen opgepakt', meldden Turkse media maandag. Ook vorige week vielen agenten op verschillende plaatsen binnen. Bij de raids zouden meer dan 800 IS- en PKK-leden gearresteerd zijn.

Tegelijkertijd zet het regime in Ankara de bombardementen voort op de stellingen van IS en de PKK in Syrië en Turkije. Maandagmorgen dropte het Turkse leger bommen op een Noord-Syrische stad die in handen is van Koerdische troepen. Die pogen van daaruit de opmars van IS te stuiten.

Aanslagen

Turkije bestookt Koerdische stellingen omdat het de leden van de PKK van aanslagen in Turkije verdenkt. In de nacht van zaterdag op zondag kwamen twee Turkse soldaten in de zuidoostelijke stad Diyarbakir om door een autobom. Het Turkse leger wees zondag met een beschuldigende vinger naar de Koerdische militanten.

Door zowel IS-militanten in Syrië als PKK-kampen in Irak te bestoken, hopen de Turken in het noorden van Syrië een 'bufferzone' te creëren. De Turkse premier, Ahmet Davutoglu, bestempelde de actie van Ankara tegen IS en de PKK als een mogelijke 'game changer' in de conflicten in Irak en Syrië.

'Dit kan het evenwicht in Syrië, Irak en de hele regio wijzigen. Iedereen moet zich daarvan bewust zijn', klonk het maandag. Davutoglu voegde toe dat zijn land voorlopig niet van plan is grondtroepen te sturen naar Syrië. 'Maar we willen geen IS-strijders aan de grens met Turkije zien.' 

Na de escalatie van het geweld riep Turkije zondagavond de NAVO-bondgenoten op in spoedzitting bijeen te komen om te overleggen over de situatie. Die vergadering is dinsdag gepland.

Washington

Het Witte Huis steunt Turkije. De viceraadgever voor de nationale veiligheid Ben Rhodes beklemtoonde dat de Verenigde Staten de van oorsprong marxistische PKK als een 'terreurorganisatie' beschouwen.

De VS zitten door de Turkse strijd tegen IS én de PKK in een oncomfortabele situatie. Het Pentagon mag sinds deze week gebruikmaken van de Turkse basis van Incirlik om IS te bestoken in Syrië, waar de Koerden een van de belangrijkste - en effectiefste - bondgenoten zijn in de strijd tegen de islamitische fundamentalisten. 

Brett McGurk, de presidentieel afgevaardigde bij de anti-IScoalitie, veroordeelt op Twitter de aanslagen tegen de PKK en haast zich te zeggen dat er 'geen link is' met de nauwere militaire samenwerking tussen Ankara en Washington.

There is no connection between these airstrikes against PKK and recent understandings to intensify US-Turkey cooperation against #ISIL. 4/5— Brett McGurk (@brett_mcgurk) 25 juli 2015

De EU en Duitsland tikten Turkije op de vingers. De buitenlandminister van de EU, Federica Mogherini, maande Turkije gisteren aan het vredesproces met de Koerden voort te zetten. De Duitse minister van Defensie, Ursula von der Leyen, zei aan de krant Bild am Sonntag: 'Turkije heeft het recht zich te verdedigen tegen IS, maar het blaast best niet de moeizaam gebouwde bruggen met de Koerden op.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud