1

Turkije verzoent zich met Israël

©Photo News

Het Turks parlement heeft de weg vrijgemaakt voor de normalisering van de betrekkingen met Israël. Het land gaat ook op zoek naar een actievere rol in Syrië.

De goedkeuring van het verzoeningsakkoord met Israël had wegens de poging tot staatsgreep enige vertraging opgelopen.

 

Tussen de ooit trouwe bondgenoten Turkije en Israël was het in 2010 tot een diplomatieke rel gekomen, nadat bij de entering van een solidariteitsschip voor de Gazastrook tien Turken door de Israëlische marine werden gedood.

Het akkoord voorziet dat Israël de nabestaanden van de tien slachtoffers een schadevergoeding van 20 miljoen dollar betaalt. Turkije ziet dan af van juridische stappen tegen de betrokken Israëlische soldaten.

Israël blokkeert al tien jaar de Gazastrook, van waaruit Hamas geregeld aanslagen in Israël pleegt. Een hulpvloot had in 2010 tevergeefs geprobeerd de zeeblokkade te doorbreken. Israëlische soldaten enterden toen het Turkse vrachtschip Mavi Marmara, met dodelijke gevolgen.  Beide landen zetten hun militaire samenwerking stop en haalden hun ambassadeurs terug.

Na het akkoord handhaaft Israël de zeeblokkade van de Gazastrook. Maar hulptransporten via de havenstad Asjdod in de Palestijnse enclave worden wel mogelijk.

Ook met Rusland heeft Ankara zijn tijdelijk bevroren betrekkingen verbeterd en met Teheran lopen toenaderingsgsprekken.

Syrië

Turkije zal zich de komende maanden meer gaan bemoeien met oplossingen voor de oorlog in Syrië om te voorkomen dat het land wordt verdeeld langs etnische lijnen. Dat heeft de Turkse premier Binali Yildirim zaterdag gezegd.

Turkije vreest een sterke positie van de Koerdische groepen in Syrië. In eigen land is Turkije verwikkeld in een felle strijd met de Koerdische PKK.

De Koerdische militie YPG heeft in het noorden van Syrië een behoorlijk gebied in handen. YPG is een belangrijke partij in de door de Verenigde Staten gesteunde campagne tegen terreurgroep Islamitische Staat.

Volgens Yildirim kan de Syrische president Bashar al-Assad aanblijven als interim-leider. In de toekomst is er echter geen plaats voor hem meer in Syrië, aldus de Turkse premier.

Lees verder

Gesponsorde inhoud

Partner content