VS beschuldigen Iran van aanslagen in Golf van Oman

©AFP

Volgens de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo is de informatie van de inlichtingendiensten zonneklaar. Iran wijst elke verantwoordelijkheid af.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo heeft donderdag Iran beschuldigd van de aanslagen op de olietankers in de Golf van Oman. Pompeo zei dat de willekeurige aanvallen van Iran onderdeel zijn van een campagne om de spanningen in de regio te laten escaleren.

Om zijn beschuldiging te staven haalde hij informatie aan die door de inlichtingendienst is verzameld. Pompeo had het over de wapens, de vorige aanvallen tegen schepen die Washington ook in de schoenen van Iran heeft geschoven, en het feit dat geen enkele met Iran gelinkte groep in de regio over de middelen beschikt om zo'n niveau van gesofisticeerdheid te bereiken.

In de val

De minister noemde de aanvallen een grote bedreiging voor de internationale vrede en veiligheid. 'De Verenigde Staten zullen hun troepen en hun belangen verdedigen. Samen met onze partners en bondgenoten zullen we de internationale handel en regionale stabiliteit blijven vrijwaren', zei hij. Hij wil de zaak nu aankaarten bij de VN-Veiligheidsraad.

Iran wees alle verantwoordelijkheid af. 'Het is wel erg verdacht dat die 'aanvallen' op tankers met een link naar Japan net samenvallen met het historische bezoek van de Japanse premier Shinzo Abe aan ons land', merkte Teheran op. Het riep de landen in de regio op 'niet in de val te lopen die gespannen is door mensen die baat hebben bij onveiligheid in de regio'.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect