VS erkennen Golanhoogten formeel als deel van Israël

De Amerikaanse president Donald Trump en de Israëlische premier Benjamin Netanyahu. ©AFP

De Amerikaanse president Donald Trump wil zijn bondgenoot Benjamin Netanyahu graag een duwtje in de rug geven.

De Amerikaanse president Donald Trump heeft maandag tijdens het bezoek van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu een document ondertekend waarin de Verenigde Staten officieel erkennen dat de Golanhoogten bij Israël horen. Vorige week lanceerde hij daar al een oproep voor op Twitter, die wereldwijd op een storm van kritiek botste. Onder meer Syrië noemde een erkenning een flagrante schending van het internationaal recht.

De erkenning is vooral een cadeautje voor Netanyahu, die er al lang op aandrong en wel een opsteker kan gebruiken in de spannende race naar de verkiezingen. Netanyahu's kansen zijn geslonken nu hij omgeven is door corruptieschandalen en een serieuze uitdager heeft in de ex-generaal Benny Gantz. Op 9 april vecht hij voor zijn politiek overleven.

Israël veroverde de Golanhoogten bij de zesdaagse oorlog in 1967 op Syrië en annexeerde het gebied in 1981. Zo'n 100.000 Syriërs moesten vluchten en konden nog steeds niet terugkeren. De internationale gemeenschap veroordeelt de annexatie scherp en beschouwt de Golanhoogten als een Syrisch gebied dat door Israël wordt bezet.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud