Advertentie

Waals bedrijf bouwt pantserkoepels in Saoedi-Arabië

CMI leverde al aan de Saoedi's, ook indirect via Canada. ©CMI group

Het Waalse bedrijf CMI gaat geschutssystemen en kanonnen voor pantservoertuigen in Saoedi-Arabië produceren. Op die manier hoeft het geen exportvergunningen te vragen.

De oliestaat Saoedi-Arabië is sterk afhankelijk van het zwarte goud en dus ook van de soms grillige koers van de petroleumprijzen. Daarom probeert het land zijn afhankelijkheid van olie terug te dringen. Het regime trekt daarvoor tientallen miljarden petrodollars uit.
934
miljoen
De groep was in 2017 goed voor 934 miljoen euro omzet, waarvan ruim een kwart miljard in de defensiedivisie.

Maandag lanceerde het land een ambitieus programma dat 427 miljard dollar (374 miljard euro) aan investeringen moet doen vloeien naar de industrie, infrastructuurwerken en de dienstensector.

Om aan te tonen dat het niet bij plannen blijft, kondigde de regering tijdens een ceremonie in de hoofdstad Riyad meerdere tientallen contracten aan met lokale en buitenlandse bedrijven met een totale waarde van 55 miljard dollar. De ceremonie werd bijgewoond door de Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman, die de omvorming van de economie van het land aanstuurt.

Protocolakkoorden

Volgens de persbureaus Reuters en AFP zijn er ook twee protocolakkoorden bij met SAMI, het staatsbedrijf voor de Saoedische militaire industrie. SAMI staat voor Saudi Arabia Military Industries. De deals werden gesloten met de Franse groep Thales en de Waalse engineeringgroep CMI, die haar hoofdkwartier in Seraing bij Luik heeft.

Voor CMI gaat het volgens Xavier Rigo, de woordvoerder van de defensietak van het bedrijf, om de oprichting van een joint venture met SAMI.

CMI werd daarbij geselecteerd voor de bewapening van pantserwagens, meer bepaald voor de geschutskoepels boven op de voertuigen en de kanonnen die daar deel van uitmaken. Dergelijke systemen zijn een van de specialiteiten van de defensietak van CMI, die ook raketten en simulatoren bouwt.

Volgens Rigo kan de oprichting van de joint venture, die in Saoedi-Arabië zal produceren, tot bestellingen leiden, maar is dat nog niet het geval. Hij kan dus ook geen schattingen van aantallen of bedragen geven.

CMI leverde al eerder wapentuig aan de Saoedi’s, ook indirect via onder meer Canada. Het kreeg daarvoor ook exportlicenties van de Waalse overheid. Die moeten wel om de 18 maanden vernieuwd worden en liggen de jongste tijd ter discussie.

Khashoggi

Saoedi-Arabië lag de voorbije maanden zwaar onder vuur wegens de rol die Mohammed bin Salman zou gespeeld hebben bij de moord op de journalist Jamal Khashoggi en de bloedige oorlog die de Saoedi’s in Jemen uitvechten. Dat deed Vlaanderen eerder deze maand beslissen een handelsmissie van het exportagentschap Flanders Investment and Trade (FIT) naar Saoedi-Arabië te schrappen.

Rigo zegt dat CMI daar geen probleem in ziet. ‘Onze gedragscode bepaalt dat we de internationale, nationale en gewestelijke regels volgen en dat doen we ook. Leveringen van militair materieel aan Saoedi-Arabië worden altijd onderworpen aan een exportvergunning van het Waals Gewest.’ Door in het land zelf te gaan produceren zijn die vergunningen evenwel niet meer nodig.


CMI was ooit de afkorting van Cockerill Maintenance & Ingénierie. Die naam verwijst naar de roots in de Waalse staalindustrie. Het bedrijf wordt gecontroleerd door de Franse zakenman Bernard Serin die bijna 81 procent in handen heeft. Serin is ook bekend als de voorzitter van de voetbalclub FC Metz. De rest van de aandelen zit bij een aantal topmanagers.

De groep was in 2017 goed voor 934 miljoen euro omzet, waarvan ruim een kwart miljard in de defensiedivisie. De andere activiteiten zijn zeer divers, van stoomgeneratoren over systemen voor zonne-energie tot waterreiniging en zelfs de bouw van locomotieven.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud