Weinig animo voor asfaltplan Trump

Trump legde vandaag een investeringsplan van 1,5 biljoen dollar voor. ©EPA

President Donald Trump wil dat de VS het komende decennium liefst 1.500 miljard dollar investeren in wegen en andere infrastructuur. De kans is klein dat het Congres groen licht geeft.

Trump heeft vandaag één van zijn belangrijkste campagnebeloftes boven aan de politiek agenda gezet: de investering van 1.500 miljard dollar (1.200 miljard euro) in betere wegen, bruggen, havens en andere infrastructuur. Dat moet honderdduizenden jobs creëren en verhinderen dat de ‘de verkruimelde infrastructuur’ de Amerikaanse economie steeds meer afremt.

Voor dat tienjarenplan vraagt Trump het parlement wel ‘slechts’ om 200 miljard dollar federaal geld. Het gros moet worden bijeengebracht door de staten, de lokale besturen en privé-investeerders. Dat lijkt echter meteen de politieke haalbaarheid van Trumps ambities te ondergraven.

Zowel de Republikeinen als de Democraten zijn het erover eens dat ’s werelds grootste economie dringend zijn infrastructuur moet vernieuwen. Maar de Democraten vinden dat de federale overheid daarbij de leiding moet nemen. Trumps plannen, luidt de kritiek, dreigen de kosten bij de modale Amerikaan te leggen.

Trump-tol

De lokale overheden zullen de belastingen fors moeten verhogen om de werken te financieren, terwijl de privépartners hun investeringen via tolheffingen zullen willen terugverdienen. De ‘Trump-tol’ is ‘alweer een cadeau voor grote bedrijven en steenrijke ontwikkelaars’, stellen de Democraten.

Trumps partijgenoten vrezen dan weer dat een federale inspanning van 200 miljard dollar de dieprode overheidsfinanciën nog schever trekt. In december hebben de Republikeinen al een enorme belastingverlaging goedgekeurd. Die slaat de komende tien jaar een gat van 1.500 miljard dollar in de begroting.

Vorige week werd dan weer een begrotingsdeal gesloten waarmee 300 miljard extra uitgetrokken wordt voor defensie en binnenlandse programma’s, zonder dat daar besparingen tegenover staan. Fiscale hardliners laken dan ook dat Trump de Republikeinse partij, traditioneel een voorstander van budgettaire discipline en weinig overheidsbemoeienissen, omvormt tot een lakei van ‘deficit spending’ en ‘big government’.

De verwachting is dan ook dat de Amerikaanse wegen niet snel massaal een glanzende laag nieuw asfalt zullen krijgen.

Lees verder

Gesponsorde inhoud

Partner content