Advertentie
Advertentie

Oppositie mobiliseert troepen tegen Poetin

Alexej Navalny ©AFP

De Russische oppositieleider Aleksej Navalny heeft zich ontpopt tot luis in de pels van het Kremlin. Hij roept zijn aanhangers op zondag massaal op straat te komen.

‘Het is niet moeilijk: ofwel vechten we voor ons land, ofwel leveren we het zonder strijd over aan ongetalenteerde zwendelaars.’ De 41-jarige advocaat en fraudebestrijder Aleksej Navalny heeft het voortouw genomen in het verzet tegen het autoritaire regime van Vladimir Poetin. Onophoudelijk beukt hij in op de corruptie en het machtsmisbruik door de Russische president en diens acolieten.

Zeven weken voor de presidentsverkiezingen van 18 maart schroeft Navalny de druk op. Hij riep zijn aanhangers op zondag en masse de straat op te trekken. De autoriteiten reageerden nerveus op het appel tot verzet. Navalny is niet aan zijn proefstuk toe. Hij slaagde er vorig jaar in tienduizenden betogers in heel Rusland op de been te brengen voor wat de grootste protestmars was in jaren.

Veroordeling

Navalny heeft een appeltje te schillen met het Kremlin. Afgelopen kerst kreeg hij te horen dat hij niet mag deelnemen aan de presidentsverkiezingen. Het grondwettelijk hof - dat het verbod gisteren in beroep bevestigde - verwees naar de veroordeling wegens fraude die hij had opgelopen. Volgens Navalny is hij het slachtoffer van een complot om hem politiek monddood te maken.

Eerder deze week gaf Navalny in een hoorzitting voor het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg nog een uitvoerig overzicht van alle juridische pesterijen die hij moest ondergaan. ‘Ik werd de voorbije jaren niet minder dan zeven keer in de cel gestopt’, zei hij. ‘De kans dat dat niet politiek georkestreerd werd, is even groot als de kans dat ik hier een dinosaurus tegen het lijf loop.’

De voortdurende obstructie van Navalny’s politieke carrière wijst erop dat het Kremlin hem ernstig neemt. Nadat de Verenigde Staten en de Europese Unie de uitsluiting van de oppositieleider hadden bekritiseerd, reageerde Poetin korzelig. Volgens hem is Navalny - Poetin weigert hem overigens consequent bij naam te noemen - een marionet die door de Amerikanen is geselecteerd om Rusland te leiden.

Maar zelfs als hij kandidaat was, zou Navalny niet kunnen opboksen tegen Poetin. Na 18 jaar aan de macht heeft de president een stevige machinerie uitgebouwd die hem onaantastbaar maakt. Poetin krijgt op 18 maart ongetwijfeld een ruime meerderheid achter zich. Betrouwbare peilingen zijn er echter niet. Het enige onafhankelijke peilingbureau, Levada Center, schortte zijn werk onlangs op uit vrees voor represailles door de autoriteiten.

Opkomst

Omdat Navalny de positie van Poetin niet via de stembus kan ondermijnen, probeert hij de president op diens zwakke plek te pakken: de opkomstcijfers. Poetin beseft dat hij een hoge opkomst nodig heeft om zijn overwinning glans te geven. Navalny riep daarom op tot een boycot. Om gezichtsverlies te vermijden gaf het Kremlin de lokale autoriteiten de opdracht bij de stemlokalen randanimatie te organiseren om kiezers te lokken.

Van de kandidaten die wel groen licht kregen om op 18 maart aan te treden heeft Poetin weinig te vrezen. De Communistische Partij schoof Pavel Grudinin, een steenrijke landbouwmagnaat, naar voren als haar kandidaat. Zijn belofte om het welzijn van de burgers voorrang te geven op de belangen van de oligarchen klinkt weinig overtuigend, aangezien Grudinin een fortuin heeft bijeengeharkt met zijn imperium.

De opvallendste uitdager van Poetin is Ksenia Sobtsjak, een 36-jarige societyfiguur die wegens haar flamboyante levenswandel de ‘Russische Paris Hilton’ wordt genoemd. Zij presenteert zich als een politieke buitenstaander die de proteststemmen tegen het regime wil verzamelen. Dat ze Poetin al van kindsbeen af kent - haar vader Anatoli was als burgemeester van Sint-Petersburg diens mentor - wordt stilletjes onder de mat geveegd.

Navalny schildert Poetins tegenkandidaten af als marionetten die de indruk moeten wekken dat de Russen op 18 maart een keuze hebben. ‘Deze verkiezingen zijn geen verkiezingen’, zei hij onlangs in een interview met het persbureau AFP. De stembusgang is volgens hem enkel bedoeld om Poetin te kronen tot ‘heerser voor het leven’. De betogingen van zondag en de verkiezingsboycot moeten die strategie onderuithalen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud