Advertentie

Russische oppositieleider Navalny opgepakt

Navalny werd vorig jaar ook al eens 20 dagen opgepakt wegens het organiseren van protesten tegen de Russische president Vladimir Poetin. ©AFP

De luis in de pels van de Russische president Vladimir Poetin is tijdens een demonstratie in Moskou opgepakt door de ordediensten. Hij werd uren later vrijgelaten zonder aanklacht.

De Russische oppositieleider Aleksej Navalny is zondagmiddag opgepakt tijdens een demonstratie die hij zelf had georganiseerd. De politie vatte hem bij de kraag net nadat hij zijn aanhangers had vervoegd tijdens de betoging.   

Oppositieleider Navalny opgepakt door de ordediensten tijdens een demonstratie in Moskou.

De 41-jarige advocaat en fraudebestrijder ontpopte zich tot een leider van verzet tegen het autoritaire regime van Vladimir Poetin. Hij wou opkomen bij de presidentsverkiezingen in maart, maar hij werd uitgesloten door de kiescommissie en het grondwettelijk hof.

Navalny had zijn aanhangers opgeroepen om aan de belangrijke verkeersader Tverskaïa te betogen tegen zijn uitsluiting. Enkele honderden mensen waren in Moskou ingegaan op zijn oproep en ook in andere Russische steden werd er betoogd.

Kat-en-muisspel

De oppositieleider speelde zondag een tijd lang kat-en-muis met de politie die eerst geprobeerd had de man in zijn appartement op te pakken. Toen hij aankwam aan Tverskaïa werd hij ingerekend, maakte zij zelf bekend op Twitter. 'Men heeft mij opgepakt. Het heeft geen belang. Kom naar Tverskaïa. Jullie zijn niet gekomen voor mij, maar voor jezelf en jullie toekomst'.

's Avond meldde zijn advocaat dat Navalny weer was vrijgelaten. Er zou geen enkele aanklacht tegen hem zijn.

Veroordeeld

Navalny, die door het Westen wordt gesteun, mag niet deelnemen aan de verkiezingen omdat hij eerder is veroordeeld wegens financieel gesjoemel. Hij kreeg daarvoor een celstraf met uitstel gekregen. Navalny zelf ontkent ook maar iets mispeuterd te hebben en spreekt van een politiek proces om zijn ambities te fnuiken. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud