58 doden na schietpartij in Las Vegas

Het getroffen festival is het Route 91 Harvest, een driedaags openluchtfestival. ©AFP

Een schutter heeft tijdens een muziekfestival bij de Strip, de centrale boulevard door de Amerikaanse gokstad Las Vegas, 58 mensen gedood. Er is sprake van meer dan 500 gewonden.

Een schutter heeft met een automatisch wapen vanop de 32ste verdieping van het Mandalay Bay Hotel het vuur geopend op de bezoekers van een countryfestival.

Daarbij maakte hij 58 dodelijke slachtoffers, plus meer dan 500 gewonden. Bij minstens twaalf gewonden is de toestand kritiek. Het is de dodelijkste schietpartij ooit in de Verenigde Staten. 

Veiligheidsdiensten dachten een tijdlang dat er meerdere schutters aan het werk waren, maar dat bleek achteraf toch niet het geval. De schutter, intussen geïdentificeerd als de 64-jarige Stephen Paddock, zou na zijn schietpartij zelfmoord gepleegd hebben. Paddock was afkomstig van het plaatsje Mesquite, zo'n 100 kilometer ten noordoosten van de stad Las Vegas. Volgens de politie zou de schutter geen deel uitmaken van een militante groepering.

Er was wel nog een vrouw die in aanloop naar de schietpartij in zijn gezelschap verkeerde. Volgens de jongste informatie is zij intussen ook opgepakt, al bleek ze uiteindelijk geen 'person of interest'. De politie wilde haar graag spreken, maar beschouwde haar nooit als een verdachte. 

De vluchten vanop de internationale luchthaven van Las Vegas, McCarren International Airport, werden tijdelijk stopgezet. Dat gebeurde nadat mensen van het festivalterrein - vlakbij de luchthaven - richting het tarmac waren gevlucht. 

Het getroffen concert is het Route 91 Harvest, een driedaags openluchtfestival. Grote namen op zondag, de laatste dag, waren onder meer Luke Combs (27) en Jason Aldean (40). Het was tijdens Aldeans optreden dat er is geschoten. 

'Wij zijn vandaag verenigd in verdriet, shock en smart', verklaarde president Donald Trump na de bloedige schietpartij die hij een 'absoluut kwalijke daad' noemde. 'Wij bidden dat de hele natie eenheid en vrede mag vinden. In ogenblikken van tragedie en horror verenigt Amerika zich.'

Dodelijkste schietpartijen ooit in VS

De schietpartij van zondagnacht in Las Vegas was de dodelijkste in de Amerikaanse geschiedenis. Een overzicht.

1 oktober 2017, Las Vegas: minstens 50 doden

De 64-jarige Stephen Paddock opent vanop de 32ste etage van het Mandalay Bay-hotel in gokstad Las Vegas het vuur op de duizenden bezoekers van een nabijgelegen countrymuziekfestival. Daarbij zijn al zeker 50 doden en 406 gewonden geteld. Het motief van Paddock, die zelfmoord gepleegd zou hebben, is nog niet bekend.

12 juni 2016, Orlando: 49 doden

De 29-jarige Omar Saddiqui Mateen, een Amerikaan moslim met Afghaanse roots, opent het vuur in de homobar Pulse in Orlando, Florida. 49 doden en 58 gewonden zijn het gevolg, waarna Mateen zelf door de politie neergeschoten wordt. Homofobie, een worsteling met zijn eigen homoseksualiteit of sympathie voor de jihadistische terreurbeweging Islamitische Staat: een duidelijk motief is nooit echt vastgesteld.

16 april 2007, Blacksburg: 32 doden

Op de Virginia Tech-universiteit in Blacksburg schiet de 23-jarige student Seung-Hui Cho 32 medestudenten dood. Cho, een Zuid-Koreaan die al sinds zijn achtste in de VS woonde, had een voorgeschiedenis van mentale problemen, zoals depressies en angststoornissen. Na zijn schietpartij pleegde hij zelfmoord.

14 december 2012, Newton: 26 doden

De 20-jarige Adam Lanza richt een bloedbad aan op de lagere school Sandy Hook in Newton, in de staat Connecticut. 20 zes- en zeven-jarigen worden gedood, net als zes volwassenen, vooraleer Lanza zelf neergeschoten wordt. Lanza leed aan mentale problemen, zoals autisme en mogelijk schizofrenie.

16 oktober 1991, Killeen: 23 doden

De 35-jarige werkloze ex-marinier George Hennard rijdt met zijn truck door de muur van een café in Killeen, in de staat Texas, waarna hij 23 mensen doodschiet en zelfmoord pleegt. Het gros van de slachtoffers zijn vrouwen, tegen wie Hennard een sterke haat ontwikkeld had.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect