Amerikaanse astronauten aangekomen in ruimtestation ISS

De 'docking' van de Crew Dragon aan het ISS. ©EPA

De Amerikaanse astronauten die zaterdag zijn vertrokken met de eerste commerciële bemande raket ooit, zijn aangekomen in het Internationaal Ruimtestation ISS. Volgens SpaceX-oprichter Elon Musk is dit de eerste stap naar een beschaving op Mars.

Op Cape Canaveral in Florida zijn zaterdag voor het eerst sinds 2011 Amerikanen naar de ruimte vertrokken vanop Amerikaans grondgebied. Na uitstel woensdag vanwege slecht weer, vertrok om 21.22 uur Belgische tijd een Falcon-9 draagraket met de Crew Dragon, beiden van SpaceX. Die vervoert voor de eerste commerciële bemande missie ooit twee astronauten naar het Internationaal Ruimtestation ISS.

©REUTERS

De Crew Dragon heeft zich zondagnamiddag om 16u16 Belgische tijd succesvol aan het Internationaal Ruimtestation ISS gekoppeld. De koppeling gebeurde aan de in Europa gebouwde Harmony-module van de spacemeccano. Dat was vroeger dan voorzien en gebeurde zoals gepland op automatische piloot. Hoelang de nieuw aangekomen Doug Hurley en Robert Behnken in het ISS zullen blijven is nog niet uitgemaakt. De astronauten voegen zich bij twee Russische kosmonauten en een Amerikaanse ruimteonderzoeker die al in het ISS vertoeven. Ook de Belg Frank De Winne heeft - als gezagvoerder - een tijd in het ISS doorgebracht.

©AFP

President Donald Trump was naar Florida afgezakt voor wat ondertussen 'Launch America' is genoemd. 'Ongelooflijk', zei de Amerikaans president Donald Trump. Hij voegde eraan toe dat het om 'maar een begin' ging. 'Echte geniën, niemand doet beter dan wij.'

Lancering SpaceX Falcon 9

Elon Musk

In 2011 zette de VS de spaceshuttle op stal in de nasleep van het dodelijk ongeval met het ruimteveer Columbia in 2003. Voor bemand ruimtetransport waren de Amerikanen sindsdien op Rusland aangewezen wat ondanks de gestegen politieke spanningen niet tot grote problemen leidde.

Zo lanceert de oprichter van SpaceX, Elon Musk, zich de geschiedenisboeken inHet is voor de eerste keer dat een privébedrijf erin slaagt een bemande vlucht tot een goed einde te brengen.

©AFP

'Ik ben behoorlijk overmand door emoties op deze dag. Het is eerlijk gezegd lastig om te praten', reageerde Musk meteen na de geslaagde lancering. 'Ik heb 18 jaar naar dit doel toegewerkt, dus het is nogal moeilijk te geloven dat het is gebeurd.' Musk spreekt de hoop uit dat dit de 'eerste stap' betekent naar een 'beschaving op Mars' en naar een 'multiplanetair leven' met een basis op de maan.

SpaceX zag bijna 20 jaar geleden het levenslicht, nadat Musk stevig had gecasht bij de verkoop van het online betaalbedrijf Paypal. Met de 180 miljoen dollar die hij aan zijn internetavontuur overhield, besloot hij zich te werpen op twee andere domeinen die hij als essentieel zag voor het voortbestaan van de mensheid op lange termijn. Een van die domeinen was duurzaam transport - iets wat zou resulteren in zijn rol bij de fabrikant van elektrische auto’s Tesla en het zonne-energiebedrijf SolarCity. Maar nog voor sprake van Tesla was, besloot Musk zich te wagen aan de ruimte, een plek die we volgens de ondernemer moeten koloniseren als we als soort willen overleven.

Russische felicitaties

De Russische ruimtevaartautoriteit Roskosmos, sinds enkele jaren de enige die astronauten naar het International Space Station (ISS) kon sturen, heeft zondag het Amerikaanse bedrijf SpaceX gefeliciteerd met de succesvolle lancering van de raket die twee Amerikaanse astronauten naar het ruimtestation vervoert. 'Ik wil onze Amerikaanse collega's feliciteren', zei astronaut Sergei Krikaliov, uitvoerend directeur van de Russische ruimtevaartorganisatie voor bemande ruimtevluchten, in een video op de Twitter-pagina van Roskosmos.  'Het succes van deze missie zal ons nieuwe kansen bieden die het hele internationale programma van bemande ruimtevluchten ten goede zullen komen', voegde hij eraan toe.

In 2011 zette de VS de spaceshuttle op stal in de nasleep van het dodelijk ongeval met het ruimteveer Columbia in 2003. Voor bemand ruimtetransport waren de Amerikanen sindsdien op Rusland aangewezen wat ondanks de gestegen politieke spanningen niet tot grote problemen leidde.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud