Amerikaanse jobgroei blijft onder verwachting

©AFP

Volgens het jobrapport kregen de VS er 148.000 jobs bij in december, terwijl de lonen 0,3 procent groeiden op maandbasis.

Het maandelijks rapport van het ministerie van Arbeid geeft een gemengd beeld: de jobcreatie bleef onder de verwachting, maar de uurlonen dikten wel 0,3 procent aan op maandbasis. De werkloosheidsgraad bleef stabiel op 4,1 procent, het laagste niveau sinds 2000.

De 148.000 nieuwe jobs in december blijven onder de gemiddelde analistenverwachting van 190.000 banen. Het is ook minder dan de stevige jobgroei in oktober en november, toen de arbeidsmarkt een inhaalbeweging maakte na de disruptieve stormen in september. Het cijfer voor de twee voorgaande maanden samen werd wel met 9.000 verlaagd.

In december stonden vooral jobs in de kleinhandel onder druk met een daling van 20.300. Dat is de grootste terugval sinds maart, ondanks sterke eindejaarsverkopen. De teller van de totale jobgroei voor heel 2017 staat intussen op 2,06 miljoen, minder dan in 2016 maar wel iets meer dan wat analisten ingecalculeerd hadden bij de start van 2017.

Centrale bank

De loongroei - een belangrijke factor voor de Amerikaanse centrale bank (Fed) - vertoont intussen een teken van leven. Het gemiddelde uurloon steeg in december met 0,3 procent tegenover november, toen de loongroei slechts 0,1 procent bedroeg. Op jaarbasis - wat minder volatiele resultaten geeft - bedraagt de toename 2,5 procent, in november was dat nog 2,4 procent.

Aantrekkende lonen - die zich moeten vertalen in hogere inflatie - geven de Fed mogelijk munitie om in maart de eerste van drie geplande renteverhogingen dit jaar door te voeren. Het is nog afwachten in welke mate de belastingverlaging van 1.500 miljard dollar zich vertaalt in een bijkomende stimulus voor de economie. Met een werkloosheidsgraad van amper 4,1 procent draait die al op volle toeren.

Appelflauwte

Volgens ING-econoom James Knightley is het tegenvallend jobcijfer niet meer dan een appelflauwte voor een economie die volgens hem dit jaar met 3 procent zal groeien. 'De werkloosheidsgraad zal snel onder de 4 procent dalen', voorspelt hij. Hoewel de loongroei 'verrassend zwak' blijft, verwacht Knightley dat de inflatoire druk geleidelijk toeneemt. De Fed zal daarom 'minstens driemaal' de rente optrekken dit jaar.

De dollar ging aanvankelijk lager bij de publicatie van het rapport, maar staat intussen op winst tegenover de euro. Ook de rente op tienjarig Amerikaanse staatspapier daalde eerst, maar heeft zich alweer herpakt.

Lees verder

Gesponsorde inhoud

Partner content