Advertentie

Amerikaanse jobmachine op toerental

Slechts 4,3 procent van de Amerikanen is nu nog op zoek naar een job. ©AFP

Het is van 2001 geleden dat er nog zo weinig Amerikanen op zoek waren naar een job.

De Amerikaanse jobmotor blijft op toerental. Dat leert het jongste rapport van de cijferaars van het Bureau of Labor Statistics. In juli schiep de Amerikaanse economie 209.000 jobs. Dat is een stuk beter dan de 180.000 die economen verwachtten.

Slechts 4,3 procent van de Amerikanen is nu nog op zoek naar een job. Dat is een evenaring van het peil van mei en het laagste niveau sinds 2001. President Trump was er op Twitter als de kippen bij om de sterke jobcijfers te claimen, al kwam de daling van de werkloosheidsgraad er vooral onder voorganger Barack Obama

Waar economen en strategen bij elk rapport ook naar uitkijken is de evolutie van de lonen. Die stegen jaar op jaar met 9 cent of 2,5 procent. Dat is redelijk, maar ook niet meteen een signaal dat een krappe arbeidsmarkt zich in een weggalopperende inflatie vertaalt. Normaal gezien zouden Amerikanen hun loonzakje bij zo'n krappe arbeidsmarkt vlot met 3 à 4 procent moeten zien toenemen. 

Een belangrijke factor daarbij is dat de Verenigde Staten nog altijd een groot reservoir van onbenutte arbeidskrachten tellen. De 'officiële' werkloosheidsgraad hanteert namelijk een erg strenge, zeg maar Calvinistische, visie op wie als 'werkzoekend' mag omschreven worden. 

 

Ontmoedigd

Daarom houden vele economen en centraal bankiers ook andere graadmeters in de gaten om de gezondheid van de arbeidsmarkt te peilen. Bijvoorbeeld de 'ruime' werkloosheid. Dat cijfer houdt ook rekening met Amerikanen die deeltijds werken maar bij de maandelijkse rondvraag aangeven een voltijdse job te willen. In het koele cijferaarsjargon zijn dat de 'marginale werkers', letterlijk marginally attached workers

Voorts houdt de officiële werkloosheidsgraad ook geen rekening met 'ontmoedigde werkers'. Dat zijn Amerikanen die wel aangeven een job te willen, maar de voorbije vier weken niet actief gesolliciteerd hebben. Tellen we marginale en ontmoedigde werkers er bij, dan verdubbelt de werkloosheidsgraad tot 8,6 procent

©Tijd Multimedia

Bovendien blijft de participatiegraad laag, ondanks een kleine stijging van 62,8 naar 62,9 procent. Van de Amerikanen boven 16 jaar, neemt slechts 62,9 procent deel aan de arbeidsmarkt. Dat cijfer blijft dicht bij een laagterecord hangen.

Deze cijfers zijn niet vergelijkbaar met de gegevens van de rijkelandenclub OESO, die de participatiegraad op een andere manier meet. Volgens die berekening neemt 72,6 procent van de Amerikanen op beroepsleeftijd effectief deel aan de arbeidsmarkt. Dat is minder dan de 78 procent in het Verenigd Koninkrijk en Duitsland of de 82 procent voor Zweden, maar beter dan de 68 procent voor België.

Voor beleggers heeft het jobrapport de perfecte temperatuur. Sterk genoeg om de zorgen over een vertragende groei weg te nemen, niet sterk genoeg om de centraal bankiers tot snelle extra renteverhogingen aan te zetten.

Voor beleggers heeft het jobrapport de perfecte temperatuur. Sterk genoeg om de zorgen over een vertragende groei weg te nemen, niet sterk genoeg om de centraal bankiers tot snelle extra renteverhogingen aan te zetten. 

Op Wall Street boekt de Dow Jones dan ook een kleine winst, waarbij de beursbarometer ondanks de politieke chaos in Washington op koers blijft voor een achtste opeenvolgend record

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud