nieuwsanalyse

Bloedbad in Las Vegas zal wapenwet niet raken

©Photo News

De Verenigde Staten zijn opgeschrikt door de dodelijkste schietpartij in ’s lands geschiedenis. Andermaal laait het debat over strengere wapenwetten op, opnieuw zonder gevolgen.

Minstens 58 doden en meer dan 400 gewonden: de 64-jarige Stephen Paddock richtte zondagnacht een waar bloedbad aan in de Amerikaanse gokstad Las Vegas. Vanop de 32ste verdieping van het Mandalay Bay-hotel vuurde hij een kogelregen af op de duizenden bezoekers van een countrymuziekfestival aan de overkant van The Strip, de iconische straat vol casino’s. Daarna pleegde hij zelfmoord. Niet minder dan negentien wapens werden teruggevonden in zijn hotelkamer.

Over Paddocks motief en achtergrond was gisterenavond nog weinig bekend. Hij woonde op zo’n 150 kilometer van Las Vegas in een rustige woonwijk voor gepensioneerden, waar bij een huiszoeking nog meer wapens aangetroffen werden.

Of hij medeplichtigen had, is niet duidelijk. Islamitische Staat eiste de aanslag op en stelde dat Paddock zich onlangs tot de islam bekeerd had. De federale politiedienst FBI acht dat echter onwaarschijnlijk. Mogelijk had de dader wel een voorgeschiedenis van mentale problemen.

De Amerikaanse president Donald Trump en zijn echtgenote Melania hielden een minuut stilte ter nagedachtenis aan de slachtoffers. ©AFP

President Donald Trump noemde de dodelijkste schietpartij in de Amerikaanse geschiedenis ‘een daad van puur kwaad’ en riep op ‘te bidden voor de dag dat onschuldigen veilig zijn voor haat en angst’. Dat het zoveelste bloedbad voorkomen had kunnen worden met een strengere wapenwetgeving, daarover repte de Republikein met geen woord.

We moeten ons verzetten tegen de wapenlobby en voorkomen dat dit nogmaals gebeurt.
hillary clinton
Democratische ex-first lady

Niettemin laaide gisteren, zoals steeds bij dit soort bloedige drama’s, het heikele debat over de heilig verklaarde wapendracht weer op. Dat recht wordt sinds 1791 beschermd door het tweede amendement van de Amerikaanse grondwet.

‘Ons verdriet volstaat niet’, tweette de Democrate Hillary Clinton, die vorig jaar de presidentsverkiezingen verloor van Trump. ‘We kunnen en moeten politiek opzijschuiven, ons verzetten tegen de NRA (National Rifle Association, de machtige lobbygroep van de Amerikaanse wapenindustrie, red.) en voorkomen dat dit nogmaals gebeurt.’

DODELIJKSTE SCHIETPARTIJEN OOIT IN VS

1 oktober 2017, Las Vegas: minstens 58 doden

Stephen Paddock (64) schiet op muziekfestivalbezoekers.

12 juni 2016, Orlando: 49 doden

Omar Saddiqui Mateen (29), een moslim met Afghaanse roots, opent het vuur in een homobar.

16 april 2007, Blacksburg: 32 doden

Op de Virginia Tech-universiteit doodt de Zuid-Koreaanse student Seung-Hui Cho (23) 32 medestudenten.

14 december 2012, Newton: 26 doden

Adam Lanza (20) richt een bloedbad aan op de lagere school Sandy Hook.

16 oktober 1991, Killeen: 23 doden

George Hennard (35) rijdt een café binnen, waar hij vooral vrouwen neerschiet.

 

Democratisch senator Chris Murphy drukte zich nog forser uit: ‘Het wordt tijd dat het parlement zijn kont opheft en iets doet. Dit moet stoppen. Het maakt me woest dat mijn collega’s zo bang zijn van de wapenindustrie dat ze doen alsof er geen beleidsmatige antwoorden zijn op deze epidemie.’

Murphy vertegenwoordigt de noordoostelijke staat Connecticut, waar eind 2012 het drama van Sandy Hook plaatsvond. In die lagere school van het stadje Newton schoot een 20-jarige geesteszieke man toen 20 kinderen en zes volwassenen dood. De publieke verontwaardiging was immens, en de toen pas herverkozen president Barack Obama gooide al zijn politiek kapitaal in de weegschaal om strengere controles bij wapenverkopen in te voeren, alsook een verbod op zware automatische wapens.

58 mensen lieten het leven bij de schietpartij in Las Vegas. ©AFP

De Senaat, inclusief tal van Democraten, stemde destijds echter beide wetsvoorstellen weg. De tientallen maatregelen die Obama per presidentieel decreet invoerde, hadden weinig impact. De invloed van de miljardenindustrie die de wapenlobby vertegenwoordigt, is inderdaad gigantisch. De kans dat Stephen Paddock gisteren het politieke en maatschappelijke sentiment over wapendracht veranderd heeft, lijkt dan ook andermaal onbestaande.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud